Ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας εκφράζει «τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες του ως προς το μέτρο που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ με την υποχρεωτική συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης ανάληψης της προσωπικής ευθύνης από τους επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς» εξέδωσε το Σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης.
Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική επιστολή «Το σωματείο Συνοδών Βουνού Κρήτης θα ήθελε να εκφράσει τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες του ως προς το μέτρο που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ με την υποχρεωτική συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης ανάληψης της προσωπικής ευθύνης από τους επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς καθώς θεωρούμε πως θα δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα παρά λύσεις στην λειτουργία του Εθνικού Πάρκου.
Οι υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και ειδικά τα φαράγγια ενέχουν ένα συγκεκριμένο βαθμό ρίσκου από την φύση τους, τον οποίο οι συμμετέχοντες αποδέχονται αυτομάτως με την εκτέλεση της δράσης, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις διοργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής που υπογράφουν με τους επισκέπτες τους ένα τέτοιο συμφωνητικό και ας μην απαιτείται από κάποια νομοθεσία ωστόσο αφορά την συμφωνία μεταξύ δύο ιδιωτών. Η κίνηση του ΟΦΥΠΕΚΑ κατά κάποιο τρόπο ακυρώνει αυτά τα συμφωνητικά καθώς ζητά εκ νέου άλλο «συμφωνητικό» μεταξύ επισκέπτη και του οργανισμού.
Χρόνια τώρα αναφέρεται ρητά στα έντυπα του Δρυμού ότι όλοι επισκέπτες εισέρχονται με δική τους ευθύνη οπότε δημιουργείτε η απορία γιατί ξαφνικά υπάρχει η ανάγκη για περισσότερη γραφειοκρατία; Μια διαδικασία που θα δημιουργήσει ουρές στην βόρεια είσοδο και θα επηρεάσει την λειτουργία του δρυμού τον χρόνο διέλευσης των επισκεπτών και ίσως θέτει και θέμα προσωπικών δεδομένων
Αναγνωρίζουμε πως το μέτρο στοχεύει περισσότερο σε επισκέπτες του μαζικού τουρισμού αλλά θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει ενάντια στην εικόνα του εναλλακτικού τουρισμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του χώρου. Ένας επισκέπτης που έρχεται για πεζοπορία στην Κρήτη δεν στοχεύει μόνο στην Σαμαριά και δεν κινείται μόνο σε αυτή, τι σημαίνει για αυτόν τον επισκέπτη αυτή η δήλωση άραγε, πως στα υπόλοιπα μονοπάτια κάποιος άλλος είχε την ευθύνη και τώρα την αναλαμβάνει ο ίδιος; Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει και άλλες περιοχές ευθύνης που διατρέχονται από μονοπάτια. Θα πρέπει να υπογράφει και για αυτές Υ.Δ.;
Παρά την τραγικότητα του πρόσφατου περιστατικού θεωρούμε πως πρέπει να γίνεται πάντα μια ανάλυση όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις στα πλαίσια της εκπαίδευσης και της αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, αυτό ορίζει η εκπαίδευση μας άλλωστε. Κατόπιν τούτου θεωρούμε πως μια γενικευμένη Υπεύθυνη Δήλωση αποποίησης ευθύνης δεν εξυπηρετεί πουθενά. Προτείνουμε στους αρμοδίους μια σειρά από ενέργειες που θεωρούμε πως πρέπει να εξεταστούν σοβαρά καθώς γνωρίζουμε πως η διαχείριση 1000 ανθρώπων ημερησίως κατά μέσο όρο σε αυτό το πεδίο δεν είναι απλή υπόθεση.
1ον) Το πρόσφατο περιστατικό έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο την σημαντικότητα της προ νοσοκομειακής φροντίδας σε επείγον περιστατικό, η παρουσία γιατρού στο πεδίο ήταν καθοριστική χωρίς αμφιβολία. Πιστεύουμε πως ο ΟΦΥΠΕΚΑ όπως και όλοι οι αρμόδιοι φορείς μπορούν από την θέση τους και στον βαθμό που τους αντιστοιχεί να ασκήσουν πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί και να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο Ν. 4989/2022 (ΦΕΚ A 208 – 04.11.2022) Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος», για την δημιουργία συστήματος εναέριας διάσωσης. Που δεν αφορά μόνο τους ορειβάτες αλλά όλους τους κατοίκους της χώρας ειδικά όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
2ον)ο ΟΦΥΠΕΚΑ και όλοι οι φορείς μπορούν συνδράμουν καταλυτικά στον να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει τα διαπιστευτήρια και την εκπαίδευση όσων συνοδεύουν επισκέπτες σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.
3ον) Να οριστούν υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα ασφαλείας όπως, τις διαδικασίες εκκένωσης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, πυρασφάλειας και διαφυγής υπό την καθοδήγηση του προσωπικού, στο τέλος κάθε σεζόν για όλους όσους συνοδεύουν ομάδες στο φαράγγι κατ΄ ελάχιστο δυο φορές την εβδομάδα, είτε πρόκειται για πιστοποιημένους συνοδούς βουνού είτε για ανθρώπους που εργάζονται ως τουριστικοί συνοδοί.
4ον) Ο ΟΦΥΠΕΚΑ να «εκμεταλλευτεί» την παρουσία των Συνοδών βουνού και των Τουριστικών Συνοδών εντός του φαραγγιού δημιουργώντας κάποιο σύστημα επικοινωνίας με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, χωρίς αυτό το σύστημα φυσικά να παρεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία και επικοινωνία του προσωπικού.
5ον) Να διοριστεί σε μόνιμη βάση όχι ένας άλλα δύο γιατροί ( σε βάρδιες) στο ιατρείο του παλιού οικισμού της Σαμαριάς και να δημιουργηθεί ομάδα πιστοποιημένη στην παροχή Ά Βοηθειών για την υποστήριξη των γιατρών του φαραγγιού.
Κλείνοντας και με την ευκαιρία της παρούσας ανακοίνωσης θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στο προσωπικό και την γιατρό του φαραγγιού όχι μόνο για την διαχείριση της πρόσφατης κρίσης αλλά και για τις καθημερινές τους υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις υπερβάλουν εαυτόν. Ευχαριστούμε!
Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να πει πως το φαράγγι είναι 100% ασφαλές, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι, είναι ένα φαράγγι και όπως όλα τα βουνά και τα φαράγγια εξελίσσεται μέσα από τις διεργασίες της φύσης, ας σταθούμε στο ύψος του βουνού και ας μην προσπαθούμε να φέρουμε το βουνό στα μέτρα μας. Είμαστε άνθρωποι πριν από επαγγελματίες και εργαζόμενοι και θα πράξουμε τα δέοντα όταν ο συνάνθρωπος χρειάζεται βοήθεια όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι πίσω μας υπάρχει ένα σύστημα υποστήριξης, ένας μηχανισμός που θα μας στηρίξει και όχι ένα σύστημα απαλλαγμένο από ευθύνες.
Με εκτίμηση το ΔΣ του σωματείου»