Ημερίδα Βυζαντινών Πολεμικών Τεχνών στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Θεμιστοκλής
Ο εκπαιδευτής της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ κ.Γεώργιος Ε. Γεωργάς ο οποίος είναι πιστοποιημένος προπονητής Ξιφασκίας εκπαιδευτής ενόπλου Παμμάχου και Οπλομαχίας και ιστορικός ερευνητής μεσαιωνικής περιόδου, ήταν εισηγητής σε Ημερίδα Βυζαντινών Πολεμικών Τεχνών που διεξήχθη στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Θεμιστοκλής στον Πειραιά.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία “ζωντάνεψε” στα μάτια των μαθητών και των καθηγητών αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε ζωντανή παρουσίαση Βυζαντινού αξιωματούχου ,στα πρότυπα της <strong>Πειραματικής Αρχαιολογίας</strong>.
Οι μαθητές και οι καθηγητές μετά από μια εισαγωγή για το τι είναι η πειραματική αρχαιολογία η αναπαράσταση και οι Βυζαντινές Πολεμικές Τέχνες, είδαν ζωντανά αλλά και με την βοήθεια της τεχνολογίας ,τον εξοπλισμό που είχαν οι Βυζαντινοί στρατιώτες καθώς και αυτοκρατορικά και κοσμικά ενδύματα που είχαν οι πολίτες της Αυτοκρατορίας.
Στην ημερίδα οι παρευρισκόμενοι είδαν πως ήταν τα ενδύματα και ο εξοπλισμός στην πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, στην μέση περίοδο και τέλος στον 15ο μΧ αιώνα. Ποιο συγκεκριμένα , παρουσιάστηκαν ψηφιακά δύο σιδεροφρακτοι πολεμιστές της Αυτοκρατορίας με δύο διαφορετικές πανοπλίες της εποχής. Την πλήρη πανοπλία πλακών και την σύνθετη πανοπλία πλακών όπου παρουσιάστηκαν ξεχωριστά τα μέρη της πανοπλίας. Στην πορεία αναφέρθηκαν τακτικές μάχης ανά περίοδο, πια ήταν τα κύρια όπλα του πεζικού και του ιππικού καθώς και οι διαφορές που είχε ο Βυζαντινός καταφρακτος με τον Δυτικό ιππότη.
Με το πέρας της παρουσίασης ο εισηγητής απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις όπου τέθηκαν από τους μαθητές και τους καθηγητές.
Είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε τέτοια ημερίδα και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες.