22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ
Η 22α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διοργανώνει σειρά δράσεων ανά την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το σοβαρό αυτό έγκλημα που συντελείται κατά της φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ασφάλειας και υγείας.
Στη χώρα μας, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι παράνομη από το 1993. Παρόλα αυτά, είναι μια πρακτική που παραμένει ευρέως διαδεδομένη και επιζήμια για την ελληνική ύπαιθρο με επιπτώσεις τόσο στην άγρια ζωή όσο και στα οικόσιτα ζώα, όπως οι σκύλοι εργασίας (κυνηγόσκυλα, ποιμενικοί σκύλοι και τρουφόσκυλα). Η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι επιζήμια μόνο για όσα είδη καταναλώσουν το δηλητηριασμένο δόλωμα, αλλά και για όσα είδη καταναλώσουν ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί, δημιουργώντας έτσι μια αλυσίδα θανάτου.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα δηλητηριασμένα δολώματα έχουν οδηγήσει είδη στο χείλος της εξαφάνισης, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα πτωματοφάγα αρπακτικά της χώρας, όπως ο Γυπαετός, που πλέον απαντά μόνο στην Κρήτη, ο Μαυρόγυπας, που πλέον βρίσκεται μόνο στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, ο Ασπροπάρης, που είναι το πλέον απειλούμενο είδος πτηνού στη χώρα, καθώς έχουν απομείνει μόνο τέσσερα ζευγάρια, καθώς και το Όρνιο, ο ηπειρωτικός πληθυσμός του οποίου έχει καταρρεύσει.
Δράσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της βιοποικιλότητας, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων η πραγματοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού και κατάρτισης των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η δημιουργία επτά Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ).
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, πραγματοποιούνται ενημερωτικές ημερίδες για την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τα δηλητηριασμένα δολώματα στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισης του εγκλήματος αυτού στον Αλμυρό Βόλου και το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, της Καλλιστώ και του έργου LIFE ARCPROM. Ακόμα, προγραμματίζονται πέντε ακόμη ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, στις περιοχές ευθύνης των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας-Ροδόπης και Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.
Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες
Για οποιοδήποτε περιστατικό με δηλητηριασμένο δόλωμα πέσει στην αντίληψή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αστυνομία, ή στην τοπική Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ. Περισσότερες πληροφορίες για το έγκλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και τις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ μπορείτε να δείτε στο: