Η Ολυμπιακή Φλόγα οφείλει να ‘υποκλιθεί’ στο μνημείο των 41 Αρχαίων Λακώνων Ολυμπιονικών, στη γη που έζησε ο Λεωνίδας και οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες.
Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της επιστολής μου προς τον κ. Σ. Καπράλο και της ερώτησης προς τον κ. Πιερρακάκη.
Σπάρτη 04 Δεκεμβρίου 2023
Προς κ. Σπύρο Καπράλο
Κοιν. κ. Θανάση Βασιλειάδη
Πρόεδρο της Επιτροπής
Λαμπαδηδρομίας της ΕΟ
ΘΕΜΑ: Διαδρομή Ολυμπιακής Φλόγας
Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναγνωρίζω, τις σημαντικές προσπάθειες τις οποίες καταβάλετε, τόσο ως πρόεδρος της ΕΟΕ και των Ευρωπαϊκών Ο.Ε.,
όσο και ως μέλος της ΔΟΕ.
Επίσης την τεράστια προσπάθειά σας, τόσο η Ελλάδα να μεταλαμπαδεύσει το Ολυμπιακό ιδεώδες και την αρχαία ελληνική παιδεία και ιστορία στα πέρατα της γης, όσο και να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πριν και κατά τη διάρκεια των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι 2024!
Προς αυτή την κατεύθυνση χειροκρότησα καταρχήν και την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, υπεύθυνης για τη διαδικασία Αφής και Διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία υπό την εποπτείας σας, για πρώτη φορά νομίζω, παρουσίασε ένα τόσο ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο. Ένοιωσα μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν διάβασα, πως για πρώτη επίσης φορά μετά από πολλά χρόνια, η Φλόγα θα περιδιαβεί όλη την Ελλάδα, θα περάσει από 41 Δήμους της χώρας, οι οποίοι και πληρούν τις τέσσερεις βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
‘Ήτοι η Ολυμπιακή Φλόγα αποφασίστηκε:
Να περιηγηθεί σε όλη την Ελλάδα
Να προβάλλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους
Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία
Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδος Γαλλίας
Με βάση τα παραπάνω θεώρησα αυτονόητο πως η Λακωνία, η Σπάρτη, θα ήταν ανάμεσα σε αυτούς τους Δήμους.
Η Σπάρτη του Λεωνίδα, με ένα από τα μεγαλύτερα brand name στην ιστορία,παγκοσμίως.
Η Σπάρτη των 41 Ολυμπιονικών (με 91 Ολυμπιακές νίκες) και για τους οποίους
ειδικό μνημείο δίπλα στα ερείπια της
Αρχαίας πόλης, έχουν τοποθετήσει οι νέοι Σπαρτιάτες, για να λάμπει στους αιώνες ο άθλος τους και να μνημονεύεται ο αγώνας τους, η νίκη τους, το Ολυμπιακό ιδεώδες, το οποίο συνοδευόταν με πανηγυρική υποδοχή τους και γκρέμισμα των τειχών όταν επέστρεφαν δαφνοστεφανομένοι από την Αρχαία Ολυμπία όπου είχαν συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Σπάρτη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η πόλη της οποίας ο βασιλιάς «προσυπέγραφε» κατά τους Αρχαίους χρόνους την παύση των εχθροπραξιών της εποχής, θεσμική διαδικασία η οποία μας δίνει το δικαίωμα σήμερα να τεκμηριώνουμε την ύπαρξη της και να παλεύουμε για την εφαρμογή της.
Στις 15 Απριλίου, μία ημέρα πριν την τελετή Αφής, ο νέος Δήμαρχος Σπάρτης, σε μια παγκοσμία τελετή μέσα από τον ιερό χώρο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κληθεί μαζί με τους Δημάρχους της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ίλιδας, να προσυπογράψει ένα σημαντικό μήνυμα ειρήνης και παύσης των εχθροπραξιών, με παραλήπτες τους ισχυρούς του κόσμου, ζητώντας εφαρμογή των όρων της Αρχαίας Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κατά την οποία οι πόλεμοι σταματούσαν μια εβδομάδα πριν έως και μια εβδομάδα μετά την έναρξη-λήξη του Ολυμπιακών Αγώνων. Μία παγκόσμια πρωτοβουλία στηριγμένη ακριβώς πάνω στη ιστορική διαδρομή της Αρχαίας Σπάρτης και στα ιδεώδη της και για την επιτυχία-εφαρμογή της οποίας και εσείς καταβάλλετε μια τεράστια προσπάθεια μέσα από το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τη ΔΟΕ.
Η Σπάρτη, η Μάνη, απετέλεσε για το Παρίσι, το 1829, στοχοθετημένο προορισμό της Γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής (Expedition Scientifiqe de Moree), τόσο λόγω της ιστορίας της Αρχαίας Σπάρτης όσο και του μεγάλου ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των Γάλλων για τη Μάνη. Στους 9 πολύτιμους τόμους της Γαλλικής Επιστημονικής Επιτροπής, οι οποίοι φυλάσσονται στο ιστορικό Μουσείου στο Παρίσι και αποτελούν και σήμερα πολύτιμα τεκμήρια, αποτυπώνονται από ειδικούς ζωγράφους, αρχαία αντικείμενα ή περιοχές και καταγράφονται αναλυτικά οι διαδρομές της Αποστολής στη Λακωνία.
Υπήρξε ένα σημαντικό ενδιαφέρον να ανακαλύψουν την τόσο ξακουστή Αρχαία Σπάρτη.
Έδειξαν πόσο εκτιμούσαν και γνώριζαν τη ιστορία του Μυστρά Έχουν καταγράψει έως και
την ιστορική πορεία και κοινωνική ζωή της Μάνης, (επηρεασμένοι από τους γάλλους
περιηγητές) συνδεδεμένης με την ιδιαιτερότητα του εδάφους της και των πανέμορφων
περιοχών της. Έφτασαν και αποτύπωσαν έως και το νοτιότερο σημείο της Μάνης αλλά και
της Ευρώπης το ξακουστό Πόρτο Κάγιο.
Τέλος και επειδή η Ολυμπιακή Επιτροπή Λαμπαδηδρομίας, αναφέρεται στους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδος Γαλλίας, να σας επισημάνω πως αυτοί έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το ενδιαφέρον εκατοντάδων περιηγητών από τη Γαλλία, που ταξίδευαν στη Μάνη, από τον 15 ο έως και τον 19 ο αιώνα, (μεγαλύτερος συντριπτικά αριθμός ως προς τον προορισμό από όλα τα κράτη), οι οποίοι μέσα από τις περιγραφές τους για το τόπο, αλλά και την κοινωνική ζωή της Μάνης, αποτύπωσαν σε βιβλία (μπεστ σέλερς της εποχής στην Ευρώπη), διαφήμιζαν την περιοχή, τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές της.
Είναι γεγονός πως οι περιηγητές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο κύμα φιλελληνισμού, το οποίο υιοθέτησε ο λαός της Γαλλίας, πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Σπάρτη όμως παραδόξως απουσιάζει από την λίστα των διαδρομών.
Συμπτωματικά είναι και ο μοναδικός νομός ο οποίος έχει αφαιρεθεί από την προαναφερόμενη ‘λίστα’, με τις περιοχές-νομούς, τις οποίες κατέγραψε και επισκέφθηκε η
περίφημη Γαλλική Επιστημονική Αποστολή (Expedition Scientifiqe de Moree) του 1829!
Κύριε πρόεδρε,
Θέλω να πιστεύω, πως αιτία για να μην συμπεριληφθεί (να παραληφθεί) η Σπάρτη από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, είναι ο φόρτος εργασίας της Επιτροπής, καθώς και η πίεση από την μεγάλη ευθύνη, προκειμένου να κάνει το καλύτερο δυνατόν και να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους.
Θέλω να ελπίζω, πως μετά την παρούσα επιστολή μου και με βάση τα στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα, πως θα προχωρήσετε σε μια μικρή τροποποίηση, έναν επανασχεδιασμό της διαδρομής, ώστε να συμπεριληφθεί και η Σπάρτη, ως σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα οφείλει να ‘υποκλιθεί’ στο μνημείο των 41 Αρχαίων Ολυμπιονικών Σπαρτιατών, στη γη που έζησε ο Λεωνίδας και οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες!
Δεν πρόκειται μόνο για προσωπικό αίτημα.
Πιστεύω πως εκφράζω τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μου, οι οποίοι έχουν με την παρουσία τους και τη δράση τους αποδείξει διαχρονικά, πως το DNA τους συνδέεται άμεσα με αυτό των αρχαίων προγόνων τους.
Προκειμένου δε αυτό να εκφραστεί και ουσιαστικά, σας παρακαλώ όπως ορίσετε το συντομότερο δυνατόν, μια συνάντηση μαζί μου και με τον νέο δήμαρχο Σπάρτης κ.Μιχάλη Βακαλόπουλο καθώς και το πρόεδρο του επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων ευχόμενος δύναμη και επιτυχία στο τόσο
σημαντικό έργο σας.
Σημ. Σας επισυνάπτω (α) Φωτογραφίες του μνημείου των 41 Ολυμπιονικών στη Σπάρτη
κοντά στα ερείπια της Αρχαίας Σπάρτης (β) χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η διαδρομή-
κίνηση των Γάλλων περιηγητών, κυρίως προς τη Μάνη από τον 15 ο έως τον 19 ο αιώνα.
Συντριπτική η ’επικράτηση’ και το ενδιαφέρον των Γάλλων (Βιβλίο, Περιηγητές στη Μάνη
15 ος -19 ος Αιώνας, Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης, Γύθειο 1993).
Με εκτίμηση
Νεοκλής Κρητικός
Βουλευτής Λακωνίας