Skip to content
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

τα νέα της Πελοποννήσου

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • MORIAS TV
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Βιβλίο
  • Επικοινωνία
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

τα νέα της Πελοποννήσου

Συνάντηση της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Αθήνα

Kath1meriNos, October 6, 2023

H Προέδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε  εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Αθήνα κ. Yerlan Baudarbek-Kozhatayev.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκαν οι ιστορικά αποδοτικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της οικονομικής, πολιτικής, κοινοβουλευτικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αναγνωρίζοντας την εγγύτητα Ελλάδας και Καζακστάν ως προς την άσκηση μίας πολιτικής βασισμένης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφέρθηκε σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας τη βαρύτητα που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην ανάπτυξη ειλικρινούς διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, εφόσον μάλιστα η τρέχουσα χρονική περίοδος αποδεικνύεται πρόσφορη, ιδιαίτερα μετά την εγγύτητα που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο λαών με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς, καθώς και την προφανή αλλαγή της τουρκικής στάσης, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αποφύγει να προβεί σε ενέργειες και δηλώσεις προς κλιμάκωση της έντασης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μπακογιάννη διεμήνυσε ότι προβάλει επιτακτική η ανάγκη για αποφασιστική υποστήριξη της προσπάθειας προς εξεύρεση λύσης, αποδεκτής από την Ε.Ε, για το Κυπριακό, με βάση την απτή πραγματικότητα της συμβίωσης των δύο λαών.  Παράλληλα, υπογράμμισε την ελληνική ευαισθησία απέναντι σε κάθε δράση με επιρροή στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ως αρνητικό το πρόσημο που φέρει η πρόταση για τροποποίηση του Καταστατικού του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ, 11 Νοεμβρίου 2022), προκειμένου να χορηγηθεί καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος. 

Επί των προκειμένων, ο Πρέσβης επανέλαβε τις θέσεις του Καζακστάν περί σταθερής προσήλωσης της χώρας στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και τον Χάρτη των ΗΕ με σαφή υποστήριξη των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, διέκρινε την ανάγκη να δοθεί  προβάδισμα στον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των μερών και επιπλέον, σημείωσε ότι το Καζακστάν δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε κύρωση της τροποποίησης του Καταστατικού του ΟΤΚ.

Στην πορεία της συνάντησης η κυρία Μπακογιάννη εκδήλωσε την πρόθεση για αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας  – μέσω επιτροπών και ομάδων φιλίας –  ώστε η ανταλλαγή επαφών μεταξύ μελών της Βουλής των Ελλήνων και του Κοινοβουλίου του Καζακστάν να αποδώσουν καρπούς σε κάθε πεδίο συνεργασίας, επί τη βάσει της εξωστρέφειας που διέπει και τις δύο χώρες.

Ο κ. Baudarbek-Kozhatayev ανατρέχοντας στις πρόσφατες διακρατικές και διπλωματικές επαφές μεταξύ αξιωματούχων των  δύο χωρών, σημείωσε ότι η σύσφιγξη των σχέσεων παρουσιάζει ανοδική πορεία και δύναται να ενισχυθεί από την προοπτική επαφών σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης.

Ενημέρωσε μάλιστα εν συντομία, για την πορεία των διαπραγματεύσεων ως προς τη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, τις επικείμενες πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ δήμων και το έντονο ενδιαφέρον περί διεύρυνσης της συνεργασίας αναφορικά με τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων από και προς Καζακστάν.

Πολιτική

Post navigation

Previous post
Next post

Τελευταία νέα

  • Αυτισμός και Λακωνία: Σιωπή από την Πολιτεία – Σημαντικά ερωτήματα από ανάρτηση της Νάγιας Γρηγοράκου
  • Μουσική βραδιά στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης
  • Messinia Trail: Συνάντηση για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου τουρισμού στη Μεσσηνία
  • Σημαντικές εξελίξεις από τον Υφυπουργό Άμυνας Θ. Δαβάκη: Αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γυθείου και ανακαίνιση της Στρατιωτικής Λέσχης Σπάρτης
  • Κατεπείγουσα συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Υγείας Πελοποννήσου – Στο επίκεντρο η δημόσια υγεία και η πρόληψη

Το σκίτσο της ημέρας

No comments to show.

Αρχείο

  • May 2025
  • April 2025
  • March 2025
  • February 2025
  • January 2025
  • October 2024
  • July 2024
  • May 2024
  • April 2024
  • March 2024
  • February 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • October 2023
  • September 2023
  • August 2023

Διαφημήσεις

  • Βιβλίο
  • Επικαιρότητα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
©2025 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ | WordPress Theme by SuperbThemes