Skip to content
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

τα νέα της Πελοποννήσου

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • MORIAS TV
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Βιβλίο
  • Επικοινωνία
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

τα νέα της Πελοποννήσου

«Το Κολλάζ των Εποχών» — Η μυθική συνάντηση Ελλάδας και Φινλανδίας μέσα από το πινέλο του Παύλου Σούφλα

Kath1meriNos, March 28, 2025

Έκθεση ζωγραφικής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών | Εγκαίνια: Σάββατο 29 Μαρτίου, ώρα 17:00

Η Τέχνη γίνεται ξανά γέφυρα πολιτισμών. Ο νεαρός ζωγράφος Παύλος Σούφλας μάς προσκαλεί στην πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Το Κολλάζ των Εποχών», η οποία φιλοξενείται στον φιλόξενο χώρο του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών (Ζήτρου 16, τηλ. 2109221152).

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 17:00, και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό με ελεύθερη είσοδο έως και την Τετάρτη 16 Απριλίου, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας:

  • Δευτέρα – Πέμπτη (31/3 – 3/4): 09:00 – 15:00
  • Παρασκευή 4/4: 09:00 – 19:00 (Ξενάγηση 16:00 – 19:00)
  • Δευτέρα – Παρασκευή (7/4 – 11/4): 09:00 – 15:00
  • Σάββατο 12/4: 11:00 – 15:00
  • Δευτέρα – Τετάρτη (14/4 – 16/4): 09:00 – 15:00

Η επιμέλεια της έκθεσης φέρει την υπογραφή της Marina Gonta, φιλόλογου, ιστορικού τέχνης και διδάκτορος της Sorbonne, η οποία αναδεικνύει τη βαθιά νοηματοδότηση των έργων και τη μοναδική καλλιτεχνική προσέγγιση του Σούφλα.

Ο Παύλος Σούφλας, με χρώματα έντονα και μορφές εμπνευσμένες από τη μυθολογία Ελλάδας και Φινλανδίας, δημιουργεί έναν διάλογο πολιτισμών που ταξιδεύει από τον Όλυμπο έως την Kalevala, το εθνικό φινλανδικό έπος του 19ου αιώνα. Μέσα από τις εικαστικές του αφηγήσεις, αναμειγνύει τον Ποσειδώνα, τον Απόλλωνα και τον Ερμή, με τους ήρωες του Kalevala, προσδίδοντας στα έργα του έναν ερμηνευτικό προβληματισμό για την ανθρώπινη μοίρα, την πνευματικότητα και τη φύση.

Η παλέτα του καλλιτέχνη συνδυάζει το πράσινο της φύσης, το γαλάζιο της θάλασσας και το φως του ουρανού, σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα γεμάτη ρεαλισμό και υπερβατικότητα. Κάθε πίνακας λειτουργεί σαν μια καλειδοσκοπική ανάμνηση του κοινού ανθρώπινου μύθου, σαν ένα όραμα συναισθηματικής και πολιτισμικής αφύπνισης.

Η έκθεση δεν απευθύνεται μόνο σε φιλότεχνους, αλλά κυρίως στη νέα γενιά, στην οποία ο Παύλος επιθυμεί να υπενθυμίσει τις ρίζες, τα ήθη, τα έθιμα, και να διεγείρει την ενσυναίσθηση ως προϋπόθεση για μια διαπολιτισμική ταυτότητα που δεν ξεχνά, αλλά εξελίσσεται.

Η τέχνη του Παύλου Σούφλα δεν αποστασιοποιείται, αλλά ταυτίζεται με τον θεατή. Τα έργα του δεν είναι απλώς αποτυπώσεις ρομαντικής διάθεσης, αλλά ιστορικά τεκμήρια και σύγχρονες ερμηνείες του μύθου, με γραμμές απλές, αλλά νοηματικά φορτισμένες.

«Το Κολλάζ των Εποχών» δεν είναι απλώς μια εικαστική πρόταση· είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και τον πολιτισμό, ένα παράθυρο στον κοινό παλμό δύο λαών, μια εκλεκτική συγγένεια που διατρέχει το βόρειο και το μεσογειακό φως.

Μια έκθεση που αξίζει να δείτε και να νιώσετε.


📍 Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ζήτρου 16, Αθήνα – Τηλ.: 210 9221152
📅 Εγκαίνια: Σάββατο 29 Μαρτίου, 17:00
🎨 Καλλιτέχνης: Παύλος Σούφλας
🎓 Επιμέλεια Έκθεσης: Marina Gonta, PhD Sorbonne

Πολιτισμός

Post navigation

Previous post
Next post

Τελευταία νέα

  • Αυτισμός και Λακωνία: Σιωπή από την Πολιτεία – Σημαντικά ερωτήματα από ανάρτηση της Νάγιας Γρηγοράκου
  • Μουσική βραδιά στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης
  • Messinia Trail: Συνάντηση για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου τουρισμού στη Μεσσηνία
  • Σημαντικές εξελίξεις από τον Υφυπουργό Άμυνας Θ. Δαβάκη: Αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γυθείου και ανακαίνιση της Στρατιωτικής Λέσχης Σπάρτης
  • Κατεπείγουσα συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Υγείας Πελοποννήσου – Στο επίκεντρο η δημόσια υγεία και η πρόληψη

Το σκίτσο της ημέρας

No comments to show.

Αρχείο

  • May 2025
  • April 2025
  • March 2025
  • February 2025
  • January 2025
  • October 2024
  • July 2024
  • May 2024
  • April 2024
  • March 2024
  • February 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • October 2023
  • September 2023
  • August 2023

Διαφημήσεις

  • Βιβλίο
  • Επικαιρότητα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
©2025 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ | WordPress Theme by SuperbThemes