Καθημερινός Μοριάς

Προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – του Γιώργου Παπαηλιού

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (του κόμματός μας) και οι θέσεις στις οποίες θα καταλήξει, αποτελούν σημαντικό ορόσημο στην πορεία του.

Δεδομένου ότι ο χρόνος της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού δεν απέχει πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να αποκρυσταλλώσει τις προοδευτικές θέσεις του και να προβάλει συγκεκριμένες αντίστοιχες πολιτικές.

Η διεύρυνση και ο συνδεόμενος με αυτήν μετασχηματισμός του συνιστούν τα προτάγματα του Συνεδρίου, τον κοινό παρονομαστή των πολιτικών θέσεων και του σχεδίου καταστατικού, αλλά και το ζητούμενο της συγκυρίας, κατά την οποία ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, παρά την υγειονομική, την ενεργειακή, την οικονομική, την κοινωνική κρίση και τον πόλεμο, όχι μόνον «δεν βάζει νερό στο κρασί του», αλλά επιτίθεται σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα.

Η πολλαπλή κρίση που βιώνει (και) η χώρα μας απαιτεί μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, η οποία στις προσεχείς εκλογές πρέπει και μπορεί να καταστεί πολιτική πλειοψηφία. Αποτελεί κοινωνική επιταγή μία προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα επιδιώξει την αποκατάσταση και την περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος που έχουν κακοποιηθεί ή και ακυρωθεί από το νεοσυντηρητικό αυταρχισμό της ΝΔ και τον αναπροσανατολισμό της οικονομίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο :

Οι εργασίες του Συνεδρίου δεν πρέπει να διαπνέονται ή και να κυριαρχούνται από εσωστρέφεια.

Τα εσωκομματικά «παιχνίδια» και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δεν αφορούν στην κοινωνία, η οποία ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που σήμερα συνδέονται με την επιβίωσή της.

Από το αξιακό-ιδεολογικό υπόβαθρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και κυρίαρχου πυλώνα των προοδευτικών δυνάμεων, προκύπτουν οι πολιτικές-προγραμματικές θέσεις του. Αυτές πρέπει, μέσω του Συνεδρίου, να αναδειχθούν ενωτικά.

Στη συνέχεια, θα προβληθούν και θα αξιολογηθούν από την κοινωνία. Η φυσική παρουσία και επαφή, όπως και η δια ζώσης επικοινωνία, που εξ ορισμού είναι αδιαμεσολάβητες, αποτελούν τον παραδοσιακό αλλά και αποτελεσματικό τρόπο προβολής τους.

Όλοι μας πρέπει να έχουμε ρόλο στο κόμμα, αλλά κυρίως αναφορά στην κοινωνία. Από αυτήν προερχόμαστε, σ΄ αυτήν απευθυνόμαστε, γι΄ αυτήν αγωνιζόμαστε και σ΄ αυτήν λογοδοτούμε.

Η δραστηριότητά μας μετά το Συνέδριο πρέπει να συνοδεύεται από εξωστρεφείς δράσεις για ζέοντα θέματα, ώστε «να αγκαλιάζουν» την κοινωνία, η οποία ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που αυτά σήμερα συνδέονται με την επιβίωσή της.

Αιχμή των θέσεων των ΟΜ της Αρκαδίας, αλλά και όλων των ΟΜ της ελληνικής περιφέρειας, πρέπει να είναι τα προβλήματα του κόσμου της υπαίθρου, με τρόπο που να λάβουν θέση διακριτή και ισότιμη με αυτά του Λεκανοπεδίου, τόσο στο πρόγραμμα όσο και στην πολιτική μας.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα».

Η ελληνική περιφέρεια είναι και πρέπει να αναδειχθεί ουσιαστικά σε πρωταγωνίστρια δύναμη προώθησης της ανάταξης του τόπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *