Γοργώ, η βασίλισσα της Σπάρτης
Η συγγραφέας Beatrice Giai Gischia μιλάει στον Καθημερινό Μοριά για το νέο της βιβλίο “Γοργώ, η βασίλισσα της Σπάρτης”.
– Κυρία Gischia, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.- Είμαι καθηγήτρια Ελληνικών και Λατινικών στο Κλασικό Λύκειο αλλά έχοντας πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας, πάντα είχα πάθος για την έρευνα. Είχα εμπειρίες στο δημοσιογραφικό χώρο για 15 χρόνια, κυρίως συνεργασίες με τοπικές εφημερίδες και περιοδικά και μετά άρχισα να γράφω ιστορίες ιστορικού σκηνικού. Το 2015 δημοσίευσα το πρώτο μου μικρό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. Από αυτή την εμπειρία, γεννήθηκε η ιδέα του δεύτερου μυθιστορήματός μου «Γoργώ, η βασίλισσα της Σπάρτης», που εκδόθηκε το 2020 με τον εκδότη Santelli και διανεμήθηκε σε όλη την Ιταλία από τη Messaggerie Libri.
– Μιλήστε μας για το περιεχόμενο του βιβλίου σας “Γοργώ, η βασίλισσα της Σπάρτης”.
– Η «Γoργώ, η βασίλισσα της Σπάρτης» ανασυνθέτει τη ζωή της συζύγου του Λεωνίδα, του ήρωα των Θερμοπυλών, που θυσιάστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας κατά τον δεύτερο Περσικό πόλεμο το 480 π.Χ. Κόρη του βασιλιά Κλεομένη Α’, η Γοργώ πέρασε τη ζωή της ήσυχα μέχρι που πέθανε ο πατέρας της. από εκείνη τη στιγμή θα αναγκαστεί να διαχειριστεί τη διαδοχή στο θρόνο, τις δολοπλοκίες της οικογένειάς της και τον κανονισμένο γάμο με τον μεγαλύτερο θείο της οικογένειας. Σε ηλικία μόλις είκοσι ετών, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τη σπαρτιατική κοινωνία της εποχής: κλειστή, άκαμπτη και επικεντρωμένη στον πόλεμο, κάτι που έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας που αντιπροσωπεύει η νεαρή μελλοντική βασίλισσα. Βασισμένη σε αρχαίες πηγές, ιδιαίτερα στο έργο του Ηροδότου, προσπάθησα να οικοδομήσω μια συναρπαστική πλοκή, που παρασύρει τον αναγνώστη στη Σπάρτη πριν από 2500 χρόνια, με τη δυνατότητα να ανακαλύψει ανέκδοτα, μύθους, χρήσεις και παραδόσεις της εποχής. σε ένα απλό στυλ και κατάλληλο για όλους.
– Γιατί αποφασίσατε να γράψετε αυτό το έργο;
– Ο κύριος στόχος μου ήταν να αλλάξω την ιστορική προοπτική, βάζοντας τη φιγούρα του Γoργούς στο επίκεντρο. Οι αναγνώστες δεν θα βρουν την ιστορία των γεγονότων που σχετίζονται με τους Περσικούς πολέμους, αλλά σε πρώτο πλάνο υπάρχουν τα συναισθήματα, το άγχος, ο πόνος που προκάλεσε ο πόλεμος. Ενώ οι στρατοί πολεμούσαν, στο σπίτι γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά έπρεπε να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, σκεπτόμενοι να επιβιώσουν: παράλληλες ιστορίες, ελάχιστα γνωστές και συχνά ξεχασμένες, μπήκαν στην Ιστορία, πιο σημαντική και αφηγούμενη από τα βιβλία που μελετάμε στο σχολείο.
– Η προσωπικότητα της Γοργούς τι μπορεί να διδάξει στους σημερινούς ανθρώπους;
– Η Γoργώ ήταν μια σοφή, μορφωμένη και χειραφετημένη γυναίκα. αγάπησε την πατρίδα της στο σημείο να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα ενός ιδανικού, όπως ο σύζυγός της Λεωνίδας. Μπόρεσε να διαχειριστεί τη θλίψη του με μεγάλη αξιοπρέπεια, επιδεικνύοντας το θάρρος και τη δύναμή του. Ήταν μια σύγχρονη γυναίκα, ικανή να χωριστεί ανάμεσα στις οικιακές ασχολίες και τις επιχειρήσεις, με ισχυρή θέληση και έξυπνη. Ήξερε να διαβάζει και να γράφει, γι’ αυτό ο Ηρόδοτος διηγείται ένα πολύ ενδιαφέρον ανέκδοτο: η Γoργώ καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των Σπαρτιατών, η μόνη γυναίκα από όλους τους άντρες που ήταν παρόντες. Στο τέλος της μακρόχρονης εργασίας μου για την ιστορική ανασυγκρότηση, μπορώ να πω ότι ήταν απερίγραπτη τιμή και προνόμιο να κάνω έρευνα για τη ζωή της: Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει ανακατασκευάσει ποτέ τη φιγούρα του σε ένα μυθιστόρημα και γι’αυτό ελπίζω να γίνει παράδειγμα, για τις σημερινές γυναίκες, αναζητώντας τη δική τους διάσταση, τοποθετημένες ανάμεσα σε αρχαίες προκαταλήψεις και νέες φιλοδοξίες.
– Έχετε δημοσιεύσει άλλα έργα στο παρελθόν; Σκέφτεστε να δημοσιεύσετε άλλα στο μέλλον;
– Δημοσίευσα ένα μικρό μυθιστόρημα το 2015, μια κατασκευασμένη ιστορία μιας κοπέλας που έζησε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ.
Όσοι ξεκινούν να γράφουν με πάθος δύσκολα σταματούν. Φυσικά, θα συνεχίσω να γράφω και να προβάλλω τα βιβλία μου, έχοντας επίγνωση
ότι η συγγραφή είναι ακόμα πολύ δύσκολη και ότι το εκδοτικό περιβάλλον είναι πολύ περίπλοκο και υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές.
– Τί συμβολίζει για εσάς η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός;
– Ο ελληνικός κόσμος αντιπροσωπεύει το θεμέλιο όχι μόνο του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και όλων των σύγχρονων πολιτισμών. Ξεκινώντας από τα αρχαία ελληνικά, μπορούμε να ανακατασκευάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του λεξικού όλων των νεολατινικών γλωσσών, μπορούμε να καταλάβουμε πως γεννήθηκε η δημοκρατία στην Αθήνα και πως αναπτύχθηκε η
πολιτική ως «τέχνη του να ζεις μέσα στην πόλη». Και τί γίνεται με τη γέννηση της φιλοσοφίας και του θεάτρου; Είμαστε όλοι
υπόχρεοι στον ελληνικό κόσμο για τα θαύματα που δημιούργησε και, στο κάτω-κάτω, χρωστάμε και στον Λεωνίδα, που με τον θάνατό του έσωσε την Ελλάδα από την επίθεση των Περσών.
– Έχετε ένα μήνυμα να απευθύνετε στους αναγνώστες στην Ελλάδα;
– Θα ήθελα να κάνω γνωστή την ιστορία της Γοργούς, της βασίλισσας της Σπάρτης και στους Έλληνες αναγνώστες: θα ήταν όνειρό μου να μπορέσω να μεταφράσω το μυθιστόρημά μου στα ελληνικά. Στο μεταξύ, ελπίζω να μπορείτε να το διαβάσετε στα ιταλικά και να σας κάνει να ονειρευτείτε έστω για λίγο, βυθιζόμενοι στην τυπική ατμόσφαιρα της Σπάρτης πριν από 2500 χρόνια.