Καθημερινός Μοριάς

«Π. Μαντάς: Αποκαθιστούμε τις αδικίες και διαμορφώνουμε νέο, ελκυστικό αναπτυξιακό περιβάλλον»

Στη σημαντική και πολύπλευρη προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση για αλλαγή του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις και τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς. Ο βουλευτής επίσης αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δήθεν νοιάζεται για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που «επί 4,5 χρόνια στοχοποίησε την επιχειρηματικότητα και δεν έχει να επιδείξει ούτε μία εμβληματική στρατηγική επένδυση», ενώ αντίθετα «φορολόγησε τους πάντες και τα πάντα, το ίντερνετ, το τηλέφωνο, την τηλεόραση, το κρασί και τον καφέ και δημιούργησε ένα τοξικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε λογικό και συνετό επενδυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά με το νομοσχέδιο αυτό «η κυβέρνηση υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις σε δύο κύριους τομείς της αναπτυξιακής μας πολιτικής». Αφενός διασυνδέει τις στρατηγικές επενδύσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης και την Πράσινη Οικονομία, διευρύνει τον Αναπτυξιακό Νόμο και διευκολύνει την επένδυση των Κεφαλαίων Εξωτερικού, «βελτιώνει δηλαδή τους σημερινούς μηχανισμούς και το επενδυτικό κλίμα σε ολόκληρη τη χώρα». Αλλά και αφετέρου «εισάγει μια νέα και δημιουργική διάσταση καινοτομίας, επιστημονικότητας και πρωτοπορίας με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς», ώστε νέα προϊόντα, υπηρεσίες και εν γένει αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στην πατρίδα μας να γίνονται ευκολότερα αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας επίσης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο δημιουργείται «ένα ευρύ και συνολικό πλέγμα ωφελημάτων για τις επενδύσεις», μέσα από τα νέα κίνητρα που δίδονται τα οποία «δεν είναι μόνο φορολογικά, αλλά και χωροθέτησης, fast-track αδειοδότησης, επιχορηγήσεων, leasing, επιδότησης μισθών και κίνητρα φορολογικής κατοικίας». Σημείωσε παράλληλα ότι «η Ελλάδα πλέον μετατρέπεται σε έναν φιλικό, λειτουργικό και αποδοτικό επενδυτικό προορισμό για όλους εκείνους τους τομείς στους οποίους ανθεί η διεθνής επιχειρηματικότητα και βρίσκουν εφαρμογή οι νέες τεχνολογίες», όπως η αγροδιατροφή, η βιοτεχνολογία, η πολιτιστική βιομηχανία, η ρομποτική, η διαχείριση απορριμμάτων, ο ιατρικός τουρισμός, τα data centers και το cloud computing, μέσα από εμβληματικές και υψηλής προστιθέμενης αξίας επενδύσεις.

Τέλος ο κ. Μαντάς πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην επένδυση της Costa-Navarino, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση μεγάλης και αξιοσημείωτης επένδυσης, «η οποία λειτουργεί σε αρμονία με το περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία βρίσκεται», τονίζοντας επίσης ότι αυτή είναι η προσέγγιση που κάθε μεγάλη επένδυση πρέπει να ακολουθεί, ενώ «αποτελεί χρέος μας να παραδώσουμε μια δυνατή και σύγχρονη Ελλάδα που εκμεταλλεύεται τις δυνάμεις της και αξιοποιεί τις πραγματικές αναπτυξιακές της δυνατότητες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *