Καθημερινός Μοριάς

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΜΠΑ, του Χαράλαμπου Κουκάκη

Το τρίπτυχο Η ανθρώπινη μανία για εξέλιξη, Η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης και η Η εκδίκηση της φύσης, ήταν το ερέθισμα για τον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου. Στα πρόθυρα μιας αλλαγής που υπάρχει έντονη η διαίσθηση ότι ο χρόνος μας προσπερνά και η ανθρώπινη υπόσταση αρχίζει να αντικαθίσταται σταδιακά από ένα άυλο πνεύμα , τα λόγια του μεγαλύτερου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ φαντάζουν προφητικά ‘’ η επιστήμη έχει ξεπεράσει κατά πολύ την επιστημονική φαντασία’’.

Η επανάσταση της τεχνολογίας και της πληροφορίας μέσα από πρωτοφανείς τεχνολογικές εξελίξεις της μηχανικής , της οποίας τα φιλόδοξα σχέδια σκοντάφτουν -δυστυχώς – πάνω σε αρτηριοσκλήρωτικούς που ενστερνίζονται ακόμη στις μέρες μας την ‘’ φωτισμένη δεσποτεία»αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσουν σε νέες εποχές . Αν και ακόμη το περιβάλλον είναι ανθρωπογενές , ωστόσο, δείχνει να παραχωρεί – ηττοπαθητικά- την κυριαρχία του στους υπολογιστές και τα αυτοματοποιημένα ρομπότ. Αυτό , ανεξάρτητα με την συνειρμική ροή του άρθρου, αποτελεί και ένα αστείο αφήγημα αφενός των συνωμοσιολόγων , που πιστεύουν ότι για όλα τα κακά στον πλανήτη φταίνε οι Μασόνοι και ότι η τεχνολογική εξέλιξη είναι του σατανά και αφετέρου των φανατικά θρησκόληπτων που βλέπουν να απομυθοποιούνται οι δοξασίες των θρησκειών και σταδιακά να αποτάσσονται οι θρησκευτικές μισαλλοδοξίες . Κι αυτό γιατί , με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης οι άνθρωποι θα αποκτήσουν αρκετά καλύτερες δεξιότητες αφού τα ανθρώπινα συναισθήματα θα επεξεργάζονται από ένα μαθηματικό αλγόριθμο που θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα είναι σε θέση να τιθασεύσει τα συναισθήματά του και τα πάθη του ( ομολογώ ότι αυτό το χρειάζομαι ) για να μπορεί να παίρνει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Ίσως η σταδιακή εξέλιξη του Χόμο Σάπιενς να είναι κάποια ανθρωποειδή – Σαιμποργκ ( cyborg) όπως βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο , εάν όλα είναι ένας εξελιγμένος υπολογιστής όπως αυτός της IBM ( Deep Blue) που κέρδισε την μεγαλύτερη σκακιστική ιδιοφυΐα όλων των εποχών ( Κασπάροφ) φαντάζει πλέον εξαιρετικά δυσοίωνη η πρόβλεψη του σημαντικότερου επιστήμονα του αιώνα μας (Στιβεν Χόκινγκ ) που κλείνει τον συλλογισμό του στο βιβλίο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» λέγοντας ‘’ τι θ’ απογίνει όλη αυτή η τεχνολογία και η εξέλιξη σε περίπτωση μιάς ηλιακής καταιγίδας όπως αυτής στο Κεμπέκ του Καναδά το 1989 που επηρέασε το μαγνητικό πεδίο της γής και παρότι είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο , είχε καταστροφικές επιπτώσεις στον τεχνολογικό πολιτισμό επιφέροντας ένα γενικό Μπλάκ – αουτ’’Το δίλημμα λοιπόν …… Μήπως με τον Αραμπά είναι πιο επίκαιρο όσο ποτέ.

Υ.Σ

Η σημερινή ανάρτηση είχε σαν αφορμή δύο εξαιρετικά αναγνώσματα κατά την διάρκεια της θερινής ραστώνης , αλλά και μιας υπόσχεσης που έδωσα στη γνωστή παρέα του καλοκαιριού ότι μετά από μία πολύμηνη γραφική ένδεια , θα επέστρεφα .

Τα βιβλία που προτείνω να διαβαστούν είναι :

α) 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα ( Yuval Harari )

β) Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα ( Stephen Hawking)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *