Καθημερινός Μοριάς

Αθηνά Μαλαπάνη, Σπάσε την Πατριαρχία: Ένα νέο βιβλίο για τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία


Το νέο βιβλίο της φιλολόγου-συγγραφέα Αθηνάς Μαλαπάνη, Σπάσε την πατριαρχία (εκδόσεις Οσελότος), αποτελεί ένα νέο βιβλίο αφιερωμένο κατεξοχήν στα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Πρόκειται για μια συλλογή μικροδιηγημάτων, εμπνευσμένη από τις δυσάρεστες υπθέσεις που αποκαλύφθηκαν στον χώρο του αθλητισμού και της showbiz, αλλά και μέσα από ιστορίες έμφυλης βίας μη αναγνωρίσιμων ανθρώπων, οι οποίοι επιθυμούν να περάσουν με αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν και να καταρριφθούν τα έμφυλα στερεότυπα. Έτσι, θα καταρριφθεί και η βία κάθε μορφής, σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική/συνασθηματική, στην οποία μπορεί να οδηγήσουν.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τους ήρωές του απόλυτα αληθινούς και ρεαλιστικούς, απογυμνωμένους από κάθε στοιχείο ή διάθεση ωραιοποίησης ώστε να μπορέσει να προβάλει ο καθένας την ιστορία του, την προσωπική του δυσάρεστη εμπειρία, η οποία προέκυψε από τα έμφυλα στερεότυπα που βίωσε και τη βία που υπέστη από μια μερίδα του κοινωνικού συνόλου που παραμένει στον σκοταδισμό.
Η πατριαρχία εξάλλου, είναι τα στερεότυπα που βιώνουν και τα δύο φύλα -ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες- και τους μειώνουν την ελευθερία έκφρασης, σκέψης και ζωής.
Στόχος της συγγραφέα είναι να μεταλαμπαδεύσει και κυρίως, να αφυπνίσει τον αναγνώστη και την αναγνώστρια για τα έμφυλα στερεότυπα και τη βίαιη συμπεριφορά κάθε είδους που μπορεί να προκαλέσουν σε κάθε άνθρωπο. Πέρα όμως από την απλή ενημέρωση του κοινού για αυτό το κοινωνικό ζήτημα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατανοηθεί ότι οφείλουμε, όχι μόνο να αναγνωρίζουμε αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο. Αντιθέτως, οφείλομυε να τα αντιμετωπίζουμε με πολύ πάθος για να προασπιστούμε την ελευθερία μας και την αυτονομία μας, αλλά και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σπάσε την πατριαρχία λοιπόν και μαζί με αυτήν, σπάσε και όλα τα στερεότυπα που την τροφοδοτούν και την ενδυναμώνουν εδώ και αιώνες για να οικοδομήσουμε όλοι και όλες μαζί ένα καλύτερο, πιο ελεύθερο και δικαιότερο αύριο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *