Καθημερινός Μοριάς

Ο Νεοκλής Κρητικός ζητά την ένταξη της μανιάτικης φορεσιάς στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός στην οποία αναφέρει :

<Η οφειλή μας στους γενναίους, άντρες και γυναίκες, που ορκίστηκαν να δώσουν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους υπέρ πίστεως και πατρίδος, είναι μεγάλη. Το παράδειγμά τους συνεγείρει το εθνικό μας φρόνημα και μετουσιώνεται σε ευθύνη για το παρόν και το μέλλον μας»

Την παρακαταθήκη αυτή των προγόνων μας όχι μόνο ως Λάκαινες και Λάκωνες, άλλα και ως Ελληνίδες και Έλληνες, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να κάνουμε γνωστό σε όλους, ότι η Μάνη είναι ένας τόπος υπερήφανος, γενναίος γεμάτος πίστη που πολέμησε με θάρρος και αυτοθυσία, οδηγώντας όλους τους Έλληνες στην Ελευθερία. 

Με το σύνθημα Νίκη ή Θάνατος να ηχεί δυνατά, όπως το χτύπημα του τσαρουχιού των Ευζώνων μας, τιμάμε τους προγόνους μας με υπερηφάνεια.

Θα ήθελα να σας κάνω γνωστό και να ζητήσω, να δείτε με θετική ματιά, το αίτημα των Λακώνων και των Μανιατών, ώστε η Μανιάτικη ενδυμασία να συμπεριληφθεί στις στολές των Ευζώνων μας και να κοσμεί εκτός των άλλων, την 17 η Μαρτίου, επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα στην Αρεόπολη, με τη συμμετοχή αντίστοιχου αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, ενδεδυμένο και με τη Μανιάτικη  ενδυμασία, κάθε χρόνο κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και τη φρουρά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την ίδια ημερομηνία. 

Η Προεδρική Φρουρά είναι ένα σύμβολο, όπως είναι η σημαία. 

Και τα σύμβολα και πρέπει να φαίνονται αλλά και να δίνουν τα αντίστοιχα μηνύματα σε όλους, όταν και όποτε έρχονται στην επικαιρότητα.  

Η Προεδρεία της Δημοκρατίας, έχει συμπεριλάβει στις ενδυμασίες της φρουράς, για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους, τοπικές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος που έχουν συμβάλει σε εθνικούς αγώνες (την στολή των Μακεδονομάχων, της Κρήτης, της Θράκης και του Πόντου).

Προτείνουμε να ισχύσει κάτι ανάλογο και για την τιμημένη ενδυμασία της Μάνης, ως τιμή και αναγνώρισή της στον Αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες για την Ελευθερία της πατρίδας μας.>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *