Η Μαρία Συρεγγέλα μιλά για την θέση της γυναίκας στην Ελληνική Κοινωνία
Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε η Υφυπουργός Για Τη Δημογραφική Πολιτική Και Την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στον Διευθυντή Σύνταξης κ. Παπαγεωργόπουλο, δίνοντας έμφαση στην βία κατά των γυναικών και τις εργασιακές τους προοπτικές. Αναμένουμε να δούμε σύντομα και μία ανάλογη πρόταση νόμου που θα ενισχύσει την θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.
Ακολουθεί η συνέντευξη.
Πώς ασχοληθήκατε με τη δημογραφική πολιτική και την ισότητα των φύλων;
Το δημογραφικό και η ανισότητα των φύλων είναι πολυπαραγοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Η σημερινή κυβέρνηση έχει τα θέματα αυτά ψηλά στην ατζέντα της και θέλει να βοηθήσει και να στηρίξει τις ελληνικές οικογένειες, προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα.
Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε ένα ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και βασικό εργαλείο για τη χάραξη της πολιτικής αποτελούν οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που θα διευκολύνει τη δημιουργία οικογένειας, ενώ οι επιδοματικές πολιτικές θα συνδυαστούν με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας.
-Πως σκοπεύετε να βοηθήσετε τις εργαζόμενες μητέρες; Ποια πολιτική θα ακολουθήσετε;
Συχνά εργαζόμενες γυναίκες αναγκάζονται να διακόψουν την επαγγελματική τους πορεία λόγω εγκυμοσύνης ή ανατροφής των παιδιών. Οι γυναίκες όμως πρέπει να σταματήσουν να έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» και να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή τον νέο εργασιακό νόμο, στον οποίο θα συμπεριληφθούν μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ίση κατανομή των οικογενειακών ευθυνών ανάμεσα στους γονείς, ώστε να μπορούν οι γυναίκες που έχουν το μεγαλύτερο βάρος να παραμένουν στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους.
Συγκεκριμένα, στον νέο νόμο θα προβλέπεται άδεια πατρότητας με αποδοχές που θα παίρνει ο πατέρας όταν γεννιέται το παιδί του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.
-Μία εργαζόμενη γυναίκα έχει τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης με τους άνδρες;
Οι γυναίκες υφίστανται πολλές διακρίσεις στον εργασιακό χώρο. Μπορεί να διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες και όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τη συμμετοχή τους στη διοίκηση, ωστόσο συναντάνε πολλά εμπόδια στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους καριέρας. Ακόμη και σήμερα έρχονται αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και παραδόσεις που εμποδίζουν την ανέλιξή τους σε ανώτερες θέσεις.
Οφείλουμε όλοι -πολιτεία, εργοδότες/-τριες και εργαζόμενοι/-ες- να καταπολεμήσουμε ριζωμένα στερεότυπα που διαμορφώνουν τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία και προκαταλήψεις που θεωρούν τις γυναίκες ανίκανες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και να κερδίσουν θέσεις ηγετικού χαρακτήρα. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε για τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ίση προώθηση των γυναικών και των ανδρών στην εργασία.
– Κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω κορωνοϊού, αυξήθηκαν τα περιστατικά κακοποίησης. Που μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες – θύματα βίας;
Δυστυχώς κατά την περίοδο της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν οι καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών. Ωστόσο, η πολιτεία διαθέτει δομές στήριξης τόσο για τις κακοποιημένες γυναίκες όσο και για τα παιδιά τους.
Το δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, τα οποία παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.
Παράλληλα υπάρχουν 20 Ξενώνες, στους οποίους φιλοξενούνται οι γυναίκες που πρέπει –για την ασφάλειά τους- να απομακρυνθούν άμεσα από το περιβάλλον τους, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που προσφέρουν υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας. Να τονίσουμε ότι οι γυναίκες που δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν στη γραμμή, αλλά χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά βίας που βιώνουν, μπορούν να στείλουν email στο sos15900@isotita.gr.
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας το Δίκτυο δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ ενισχύθηκε με μια σειρά συνεργειών, όπως με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για τη διενέργεια απαραίτητων εξετάσεων για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν καταλύματα έκτακτης ανάγκης και με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά που εμπλέκονταν παιδιά. Την ίδια ώρα η ενημερωτική εκστρατεία της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, με κεντρικό μήνυμα, «Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», βοήθησε τις γυναίκες να μιλήσουν κα να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ.
– Οι γυναίκες έχουν αρχίσει να καταγγέλλουν περιστατικά βίας ή φοβούνται να μιλήσουν;
Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που φοβούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Φοβούνται είτε τι θα πει ο κοινωνικός και οικογενειακός περίγυρος είτε γιατί εξαρτώνται οικονομικά από τον σύντροφο ή τον σύζυγό τους.
Εμείς προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βάλουν ένα τέλος στον κύκλο της βίας και τους στέλνουμε το μήνυμα ότι η πολιτεία και η κοινωνία είναι δίπλα τους. Οι γυναίκες δεν είναι μόνες σε αυτόν τον αγώνα κατά της βίας. Θα είμαστε στο πλευρό τους και θα τις βοηθήσουμε να σβήσουν τα «τραύματά» τους και να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους.
-Ανακοινώσατε πρόσφατα τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Τι θα αλλάξει με αυτή τη Σύμβαση;
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η Σύμβαση αυτή καθορίζει τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αποσαφηνίζει σημεία που μέχρι σήμερα αποτελούσαν γκρίζες ζώνες.
Στόχος είναι η προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και η στήριξη των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.
Με την κύρωση της Σύμβασης η ελληνική νομοθεσία θα προσαρμοστεί και θα ενισχυθεί, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις της σύμβασης. Η Σύμβαση απαιτεί από τα κράτη-μέλη αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία αλλά και να λάβουν επαρκή μέτρα πρόληψης του φαινομένου.