Καθημερινός Μοριάς

Ο Αραχωβίτης μιλά στην τηλεδιάσκεψη «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία»

Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε στον Π. Κουτρουμάνη ο Σταύρος Αραχωβίτης για Θέματα που άπτονται της Λακωνικής αλλά και της Ελληνικής επικαιρότητας.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

1) Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη σας στο Κ.Υ. Νεάπολης και στο αγροτικό ιατρείο Ελαφονήσου;

Η συγκυρία της πανδημίας ανέδειξε την ανεκτίμητη αξία της δημόσιας Υγείας και της καθολικής περίθαλψης καθώς και την ανάγκη να δρομολογηθεί μια γενναία επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές στο Ε.Σ.Υ, με ταυτόχρονη μισθολογική και εργασιακή αναβάθμιση του προσωπικού του και να μη μείνουμε μόνο στο χειροκρότημα. Τα ζητήματα αυτά συζητήσαμε με τους εργαζόμενους στο Κ.Υ Νεάπολης και στο αγροτικό ιατρείο Ελαφονήσου, όπου είχαμε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε προσωπικά τους ήρωες εργαζόμενους για την αυταπάρνηση και την συνέπειά τους.

2) Κατά την γνώμη σας, η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην εξόφληση του τσεκ;

Μεγαλύτερη σημασία έχει η γνώμη των αγροτών και των κτηνοτρόφων αλλά και τα ίδια τα γεγονότα. Για πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, έγινε αυτό το αλαλούμ με την πληρωμή των επιδοτήσεων. Οι δικαιούχοι βίωσαν μια απίστευτη και ντροπιαστική κατάσταση κουτσουρεμένων πληρωμών που κανένας δεν ήξερε πόσα και τι ποσά κατατίθενται στους λογαριασμούς, αλλά κυρίως τι υπόλοιπο απομένει για την εξόφληση. Και αυτό έγινε τόσο στην Βασική Ενίσχυση, όσο και στην Πράσινη αλλά και την Εξισωτική.

Εύλογη λοιπόν ήταν η αγανάκτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων που είχαν κάνει τον προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους, ο οποίος “βγήκε” εκτός.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπήκε μια τάξη και μια κανονικότητα στην πληρωμή. Οι αγρότες ήξεραν ακριβώς πότε θα καταβληθούν και πόσα. Ταυτόχρονα, εξοφλήθηκαν παλιές υποχρεώνεις ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

3)Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη σας στο Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο Περιστέρι;

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στην ανάγκη για την αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής και τη διασφάλιση πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, συνθήκη απαραίτητη για την κοινωνική ένταξη και προώθηση των δεξιοτήτων των παιδιών.

Η Ειδική Αγωγή είναι καθρέπτης του πολιτισμού μας και σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στους εκπαιδευτικούς που δεν βλέπουν την διδασκαλία ως επάγγελμα αλλά ως λειτούργημα. Κάθε ένα από αυτά τα παιδιά αξίζει αγάπη και στήριξη, πόσο δε μάλλον αν πρόκειται για παιδιά που δίνουν έναν προσωπικό αγώνα μαζί με τις οικογένειές τους, και όχι μόνο βγαίνουν νικητές, αλλά δίνουν σε όλους μας ένα μεγάλο μάθημα ζωής.

Η έμπρακτη απόδειξη των λόγων μας ήταν η προκήρυξη, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνιμων θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών οι οποίοι σήμερα υπηρετούν και στηρίζουν την Ειδική Αγωγή.

Πρόσφατα επίσης καταθέσαμε τροπολογία για την καταβολή ενός πρόσθετου μηνιαίου μισθού στο προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Δεν ζητήθηκε, είναι ωστόσο μια ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά τους. Πάραυτα, η Κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία μας.

4) Τι απαντήσεις πήρατε από την κυβέρνηση στην ερώτηση που κατατέθηκε από εσάς και άλλους 34 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία, για την επιστροφή χωρίς κανένα εμπόδιο όλων ανεξαιρέτως των φοιτητών και των φοιτητριών της χώρας στην πόλη που φοιτούν;

Με την Ερώτηση αυτή, ζητήσαμε έστω και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και να θεσμοθετήσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην επιστροφή όλων ανεξαίρετα των φοιτητών και των φοιτητριών της χώρας στην πόλη που φοιτούν. Οι γιορτές πέρασαν και εμείς ακόμη περιμένουμε την Υπουργό Παιδείας να μάς απαντήσει!

Σε λίγες μέρες ξεκινά η εξεταστική περίοδος, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ακόμα οι φοιτητές δεν ξέρουν από πού θα συμμετέχουν σε αυτές, από τον τόπο καταγωγής ή από τον τόπο φοίτησης.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και προπάντων, υγεία, κουράγιο και προσήλωση στους φοιτητές μέσα σε αυτόν το παραλογισμό που ζούμε την περίοδο αυτή.

5)Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη σας στην διευθύντρια του Κ.Υ. Γυθείου κ. Αγγελάκου;

Συζητήσαμε εκτενώς τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει εξαιτίας του κορονοϊού, τις ανάγκες στελέχωσης σε βασικές ειδικότητες που αδυνατίζουν το Κέντρο Υγείας, κυρίως του μικροβιολόγου, θέση η οποία είχε δρομολογηθεί για κάλυψη.

Αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα που θα προκύψει το επόμενο διάστημα με τους οδηγούς ασθενοφόρων των νοσοκομείων και των Κ.Υ που θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδοτήσεων, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην διακομιδή των ασθενών σε όλη την Λακωνία.

Όπως τόνισα, είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και για συνταγογράφηση των μοριακών τεστ για τον ιό. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο χειροκρότημα και την προπαγάνδα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες τροπολογία για ενίσχυση με έναν μισθό των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

6) Κατά την γνώμη σας, η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην παραλαβή των εμβολίων για τον κορωνοιό;

Η παραλαβή και διανομή των εμβολίων εξελίσσεται σε ένα ακόμη “φιάσκο¨ της κυβέρνησης της ΝΔ. Η πρώτη πράξη του “δράματος” με την παραλαβή ελαχίστων δόσεων, ενώ έχουν εμβολιαστεί μόλις 16.000 (5/1/2021) άνθρωποι, με πρώτους – πρώτους υπουργούς και συνεργάτες, είναι η αρχή μόνο του “θεάτρου του παραλόγου¨ που έχουμε να δούμε το επόμενο διάστημα. Έτσι η επικοινωνιακή φιέστα με το περίφημο εμβολιαστικό πρόγραμμα έσβησε σαν πυροτέχνημα, όπως άναψε.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την αγορά της πατέντας του εμβολίου από τις εταιρίες ώστε η παραγωγή να μπορεί να γίνεται σε κάθε κράτος. Είναι μια θέση που είχε προτείνει και ο κ. Μόσιαλος. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει, στην πορεία «ξέχασε» τη θέση και του ίδιου του συνεργάτη του.

Με τον ρυθμό που οι εταιρίες παραδίδουν τα εμβόλια, φαίνεται ότι θα αργήσει πολύ να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία. Έτσι, η Κυβέρνηση θα μείνει στην επικοινωνία και θα χάσει, γα άλλη μια φορά, την ουσία.

7) Τι συζητήσατε με τους παραγωγούς και το προσωπικό του Συνεταιρισμού Βλαχιώτη Λακωνίας;

Στις 8 Ιανουαρίου βρεθήκαμε στον συνεταιρισμό του Βλαχιώτη όπου συζητήσαμε με παραγωγούς και εργαζόμενους για τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή και τις χαμηλές τιμές.

Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας μετά από δυο χρονιές μεγάλης πτώσης των τιμών και μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Είναι όμως και εξοργισμένοι γιατί με την ενίσχυση που δόθηκε μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το μέτρο 21, οι μισοί παραγωγοί έμειναν απέξω! Αλλά και από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ένα μεγάλο ποσοστό δεν έλαβε ενίσχυση λόγω της εγγραφής στο μητρώο! Επιπλέον, σε έναν μεγάλο αριθμό αυτές κατασχέθηκαν από τις Τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου.

Τραγικά πράγματα που δικαίως κάνουν τους ελαιοπαραγωγούς να δυσανασχετούν.

8 ) Αναλύστε μας τα έργα που εισηγήθηκατε στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με τίτλο «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία».

Η Λακωνία έχει δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα: τον Τουρισμό και την Πρωτογενή Παραγωγή σε βρώσιμη ελιά, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, μέλι, κτηνοτροφία και κρασί. Σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε βοηθώντας τους παραγωγούς και τους μεταποιητές. Σχετικά με τα έργα που χρειάζεται ο Νομός μας, σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να μπουν τα παρακάτω:

  • Αρδευτικά έργα με στόχο την προετοιμασία για την Κλιματική αλλαγή με σχεδιασμό ανάλογα με την διαθεσιμότητα του νερού ανά περιοχή, π.χ Ταύγετο, Πάρνωνα, Μάνη, Μονεμβασιά και Νεάπολη. Μετά το φράγμα της Κελεφίνας που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Λακεδαίμονα, χρειάζεται ένας συνολικότερος σχεδιασμός.
  • Παράκαμψη βορείως της Σκάλας και του Βλαχιώτη με νέα γέφυρα, ώστε να βελτιωθεί και να συντομεύσει η διαδρομή προς τη Νότια Λακωνία: Μολάοι, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Ελαφόνησος. Βελτίωση τμημάτων του οδικού δικτύου εντός του νομού.
  • Παρακολούθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Ταυτόχρονα να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια βελτίωσης του παλιού Μουσείου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  • Υγεία: Η δωρεά του Ι.Σ.Ν αλλάζει το τοπίο στη Λακωνία στον τομέα της Β’θμιας Φροντίδας Υγείας και τους ευχαριστούμε για τη διαχρονική συνεργασία. Να μην αφήσουμε τα Κέντρα Υγείας και τις πρωτοβάθμιες δομές, τη στιγμή που σε πολλά Κ.Υ έχει δρομολογηθεί η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την κτιριακή αναβάθμιση.
  • Φυσικό Αέριο: Η Λακωνία είχε ενταχθεί στην δεύτερη φάση επέκτασης, απεντάχθηκε αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενταχθεί όπως και όλη η Πελοπόννησος.
  • Τέλος σε ό,τι αφορά στις διαβρώσεις των ακτών που παρατηρούνται στο Δήμο Μονεμβασίας και Ελαφονήσου, να διεκδικήσουμε πόρους από το Πράσινο Ταμείο για την σύνταξη ακτομηχανικών μελετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *