Καθημερινός Μοριάς

Ο Tάσος Γαΐτάνης μιλά για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και την στήριξη της απασχόλησης

1) Ποιά μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας?

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι από το Μάρτιο που άρχισε να πλήττει ο κορονοϊος τη χώρα μας, η κυβέρνηση με συνεχή μέτρα και χρηματοδοτικά εργαλεία στηρίζει την πραγματική οικονομία, δηλαδή τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τώρα έχουν δωθεί περίπου 14 δις ευρώ, ενω η συνολική μόχλευση της οικονομία μέχρι το τέλος του έτους θα είναι της τάξης των 24 δις ευρώ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η δέσμη των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ήταν της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ. Στόχος των εξαγγελλόμενων μέτρων είναι να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην πληττόμενη οικονομία, για να στηριχτούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την άλλη επιδιώκεται να μειωθούν τα φορολογικά βάρη στη μεσαία τάξη. Συγκεκριμένα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες για το επόμενο έτος, αναστέλλεται για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», συνεχίζεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων σε συγκεκριμένους κλάδους, παρατείνεται το επίδομα ανεργίας και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τους εποχικά εργαζόμενους. Επιπρόσθετα βρίσκεται σε εξέλιξη ο 3ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής και προετοιμάζεται και τέταρτος κύκλος, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό, ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ για κατοίκους μικρών, ακριτικών νησιών της χώρας, καταβάλλονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων και αναστέλλονται  οι πλειστηριασμοί για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι το τέλος του 2020.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή δημιουργεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω την υποκρισία και το λαϊκισμό που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού δεν υπερψήφισε τη σχετική διάταξη. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει το πραγματικό πρόσωπό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ανέργους.

Επιπροσθέτως στα ανωτέρω, η Κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε ναστηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει  ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πληττόμενους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό αυξάνεται το κονδύλι και ο αριθμός των δικαιούχων για την καταβολή επιδομάτων όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Τέλος με νέα ρύθμιση, εισάγεται πλέγμα παρεμβάσεων που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού φορολογικές οφειλές ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο, ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές. Παρέχονται λύσεις όχι μόνο για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο του lockdown, αλλά και για οφειλές πριν και μετά από αυτό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε εφαρμογή ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και όπου κρίνει απαραίτητο ότι χρειάζονται παρεμβάσεις, είναι εδώ για να τις κάνει.

2) Τι σηματοδοτεί η δεύτερη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους στη χώρα μας?

Θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν τρία σημειολογικά στοιχεία που καθιστούν την επίσκεψη του  Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeο ξεχωριστή και ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας. Αρχικά το γεγονός ότι πρόκειται, όπως είπατε και εσείς, για τη δεύτερη επίσκεψη του στην Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες, γεγονός το οποίο θα πρέπει να το δούμε συνδυαστικά και με την επίσκεψή του το προηγούμενο διάστημα στην Κύπρο. Επιπροσθέτως, σας υπογραμμίζω οτι η επίσκεψη αυτή δεν συνδυάστηκε με αντίστοιχη επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Στις δηλώσεις του, μετά τις επίσημες συναντήσεις, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές, ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο και θεωρεί πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι η σταθερή πυξίδα για όλους μας. Σημαντικά επίσης είναι και τα όσα τονίστηκαν από την Αμερικανική πλευρά, για τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας, ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από την άλλη πλευρά σε αμυντικό επίπεδο, η βάση της Σούδας αναβαθμίζεται και αποτελεί το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, όπου συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών. Προς επιβεβαίωση του σπουδαίου γεωστρατηγικού ρόλου που καλείται να παίξει η συγκεκριμένη βάση τα επόμενα έτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να επιλέξουν αυτή, ως μόνιμο σταθμό ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου τους, του USS Hershel Williams.

Κατά τη γνώμη μου η συγκεκριμένη επίσκεψη ενισχύει στο μέγιστο βαθμό την εθνική στρατηγική της χώρας απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας, γεγονός που φάνηκε τόσο στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Ιδιαίτερης σημασίας έχει το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. εγκαταλείπουν, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στηρίζουν έμπρακτα τις ελληνικές θέσεις, τόσο με τις επίσημες θέσεις τους, όσο και με πράξεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *