Καθημερινός Μοριάς

Ο Παπαδημούλης μιλά για την Οικονομική ενίσχυση από ΕΕ και τις κυρώσεις στην Τουρκία

Αποκλειστική συνέντευξη για την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ, έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κύριος Δημήτρης Παπαδημούλης. Αναφέρθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου,για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, για στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία,μίλησε για την προηγουμένη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου,για το αν θα έρθουν ευρωπαϊκά κονδύλια πρός την Ελλάδα και πότε θα έρθουν,επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί το <μαξιλάρι>> της κυβέρνησης Τσίπρα. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του.

1)Κατά την γνώμη σας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,πηγαίνοντας στην Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου,θα πρέπει να έχει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Με συντριπτική πλειοψηφία – 601 ψήφοι υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές – στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίναμε ένα ψήφισμα-κόλαφο για την τουρκική ηγεσία, η οποία καλείται να σταματήσει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και τις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες. Το ψήφισμα αυτό Εκτός από την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και την Κύπρο ζητά από τη Σύνοδο Κορυφής να έχει στο τραπέζι της και έναν κατάλογο στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων κατά της τουρκικής ηγεσίας. Θεωρώ πως είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου και ο Κυρ. Μητσοτάκης οφείλει να το αξιοποιήσει σε πλήρη συνεργασία με την Κύπρο, ως όπλο της εθνικής μας στρατηγικής. Μόνο υπό την απειλή κυρώσεων μπορεί ο Ερντογάν να αφήσει στην άκρη τους τσαμπουκάδες και τις παράνομες ενέργειες.

2)Κατά την άποψη σας είναι εθνική επιτυχία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,για στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Το ψήφισμα αυτό ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας και δουλειάς. Εγκρίθηκε από τις πολιτικές ομάδες –από τη δεξιά έως την αριστερά, και το καταψήφισαν κυρίως ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όχι απλώς το ψηφίσαμε, αλλά δουλέψαμε εντατικά μέσα στις Πολιτικές μας Ομάδες και οργανώσαμε συμμαχίες για να απομονωθεί το φιλοτουρκικό λόμπυ και να είναι ισχυρό αυτό το ψήφισμα, το οποίο ζητά από τη Σύνοδο Κορυφής να έχει στο τραπέζι της και έναν κατάλογο στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων κατά της τουρκικής ηγεσίας. Και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία.
Το γεγονός ότι από την Αριστερά μέχρι την κοινοβουλευτική Δεξιά δουλέψαμε όλοι μαζί για να υπάρξει αυτό το ψήφισμα είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι όταν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενώνονται για να υπερασπίζονται τα εθνικά τους συμφέροντα πέρα από κόμματα, τότε πετυχαίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

3)Κατά την γνώμη σας η Ελλάδα βγήκε χαμένη ή κερδισμένη από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, κατέληξε σε συμβιβασμό για το σχέδιο μετά την Covid-19 για την ανάκαμψη 750 δισ.€ και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Η επίτευξη συμφωνίας από μόνη της αποτελεί θετικό γεγονός, καθώς σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την πολιτική βούληση για την από κοινού αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης.

Επί της ουσίας, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να υποβάλει εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για το 2021-2023. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα και ορόσημα για τη μέτρηση της προόδου και θα επανεξεταστεί το 2022. Η Επιτροπή θα αναλύσει κάθε εθνικό σχέδιο ανάκαμψης υπό το φως των συστάσεων οικονομικής πολιτικής που λαμβάνει το κράτος-μέλος ετησίως από την Επιτροπή. Ειδικότερα, η συνεισφορά του σχεδίου στο κλίμα και στις ψηφιακές μεταβάσεις θα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Τα 32 δις € των κοινοτικών επιχορηγήσεων, μπορεί να αποδειχθούν ευλογία για την Ελλάδα, αλλά και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία εάν συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Τα χρήματα αυτά δεν είναι προίκα του Μητσοτάκη, της ΝΔ ή κανενός άλλου κόμματος και το σχέδιο που θα πρέπει να υποβάλλουμε ως χώρα αφορά τις επόμενες γενιές. Απαιτείται αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους και συνεννόηση της κυβέρνησης με τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Χρειάζεται ένας σοβαρός σχεδιασμός για να αξιοποιηθούν σωστά και μακριά από διαφθορά και πελατειακά δίκτυα, τύπου «λίστα Πέτσα» και «voucher». Απαιτείται αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίησή τους και συνεννόηση της κυβέρνησης με τη Βουλή και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς -επιμελητήρια, εργοδότες και εργαζόμενους.

Αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας, επίσης, ήταν ότι με τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου έχουμε αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έτσι, η Ελλάδα θα λάβει 1,63 δις. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν.
Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία και επισυνάπτεται, για την εκτιμώμενη κατανομή των επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη βάση των κριτηρίων κατανομής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου 20201, κατατάσσοντας τηνΕλλάδα στην τριάδα των χαμένων χωρών μαζί με την Πολωνία και την Ισπανία.

Το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα από τον Μηχανισμό ανέρχεται στα 16,24 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση 1,63 δισ. ευρώ -περίπου 10%- σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν τον Μάιο, που οδηγούσε σε επιχορηγήσεις ύψους 17,87 δισ. ευρώ για την Ελλάδα2.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν έρχονται να διαψεύσουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ ότι η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, καταδεικνύοντας σαφή χειροτέρευση των επιχορηγήσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα προς όφελος άλλων χωρών, όπως η Γερμανία (επιπλέον 1,172 δισ. και συνολικά 22,717 δισ.), η Γαλλία (επιπλέον 5, 227 δισ. και συνολικά 37,394 δισ.) και η Ιταλία (επιπλέον 2,076 δισ. και συνολικά 65,456 δισ.) – στους κερδισμένους ακόμη και η Τσεχία, που είδε απροσδόκητα αύξηση κατά σχεδόν 50% (από τα 4,678 δισ. στα 6,745 δισ.). Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες της ΝΔ κρύβεται αυτή η σημαντική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 1,63 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα με τη μορφή επιχορηγήσεων. Πιστοποιεί επίσης την ανεπαρκή παρουσία και διαπραγμάτευση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος συμφώνησε στην αλλαγή των κριτηρίων κατανομής επί ζημία της Ελλάδος και συνεπακόλουθα στη μείωση του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για την χώρα, αποκρύπτοντας το από τον ελληνικό λαό.
Η αποδοχή από τον κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της αλλαγής των κριτηρίων που πρότεινε η Κομισιόν οδηγεί σε αυτή την απώλεια 1,63 δις. ευρώ επιχορηγήσεων για την Ελλάδα, προκαλώντας ζημία στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει εξηγήσεις για αυτή την αρνητική εξέλιξη καθώς και για το ότι την απέκρυψε από τον ελληνικό λαό.

4)Κατά την γνώμη σας πότε θα έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη;

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη θα αργήσουν να έρθουν και στην Ελλάδα πολύ φοβάμαι πως οδεύουμε προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με μία ύφεση που μπορεί να αγγίξει το 10% – καμία σχέση δηλαδή με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτό το μεγάλο πακέτο των 750 δις από τα οποία η Ελλάδα έχει λαμβάνειν αρκετές δεκάδες δις ευρω, ακόμη δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στη χώρα μας και τα πρώτα χρήματα, μαζικά, θα έρθουν την άνοιξη του 2021.

Η ΕΕ, υπό το σοκ του κορονοϊού, ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ανάκαμψης –εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο με τα ψηφίσματά μας, θα το θέλαμε ακόμη πιο γενναίο και ισχυρό, έτσι ώστε να βοηθηθούν εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας και εκείνες οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν οικονομικό δημοσιονομικό απόθεμα όπως η Γερμανία, για να ξοδέψουν πολλά χρήματα και να στηρίξουν την οικονομία τους λόγω της υπερχρέωσης– αλλά, έχει μεγάλη σημασία και αυτά τα χρήματα που θα έρθουν έστω και με καθυστέρηση στην Ελλάδα, από την άνοιξη του 2021 και μετά, να πιάσουν τόπο. Να μην κατασπαταληθούν.

5)Πρέπει κατά την γνώμη σας η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το <<μαξιλάρι>> της κυβέρνησης Τσίπρα;

Στην Ελλάδα, επάνω που είπαμε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια που προκάλεσε η χρεοκοπία του 2009-2010 και πήγαμε να πάρουμε μια ανάσα, μπήκαμε σε ένα βαθύ τούνελ και έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, των δυσοίωνων εκτιμήσεων αλλά και του ότι τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν από την Άνοιξη του 2021 και μετά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα: Εμπροσθοβαρώς και με μεγαλύτερη τόλμη να αξιοποιήσουμε φυσικά το ‘’μαξιλάρι’’ της κυβέρνησης Τσίπρα, στηρίζοντας τον τουριστικό κλάδο, την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή καθώς και εργαζομένους, ανέργους και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε μια ισχυρή κοινωνική ατζέντα για τη στήριξη όσων πλήττονται και φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της διοίκησης. Αυτά όλα είναι σημαντικά και για την Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *