Καθημερινός Μοριάς

ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας μιλά για πανεπιστήμιο Πατρών και Κατάκολο

1)Κατά την γνώμη σας, για την ανάπτυξη του λιμένος Κατακόλου, αποτελεί τροχοπέδη το Λιμενικό Ταμείο Πύργου? 

Το λιμάνι του Κατακόλου αποτελεί λιμάνι εθνικής σημασίας και διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν ο πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός της χώρας για την ελληνική και τη διεθνή κρουαζιέρα, μετά τον Πειραιά και τρεις νησιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου, με πάνω από μισό εκατομμύριο αφίξεις επισκεπτών ετησίως. Η ανάπτυξη του λοιπόν, θα επηρεάσει αποφασιστικά τόσο την οικονομία της δυτικής Πελοποννήσου, όσο και την εθνική οικονομία.

Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα φορέας διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής του, δηλαδή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο αυτό στόχο. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, η σωρεία των χονδροειδών παραλείψεων και των άστοχων μέχρι σήμερα ενεργειών του φορέα αυτού, αποτελεί τροχοπέδη στην αξιόπιστη λειτουργία και την ανάπτυξη του λιμανιού με βάση τους όρους και τους κανόνες της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την πλήρη χωροθέτηση του τουριστικού λιμένα Κατακόλου, δεν εξασφαλίζεται η αποκομιδή των απορριμμάτων και η καθαριότητα του χώρου, δεν υπάρχει ο κατάλληλος ηλεκτροφωτισμός, οι παροχές νερού και ρεύματος στο λιμάνι λειτουργούν χωρίς μετρητές, με ζημιογόνες συνέπειες για τα οικονομικά του φορέα, ενώ δεν έχει μέχρι σήμερα δοθεί η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου για την ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση που γίνεται στη χερσαία ζώνη του λιμανιού.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Κατακόλου, δεν διαθέτει σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, με συνέπεια να είναι διαρκώς έκθετο στην επιβολή προστίμων από το Λιμεναρχείο, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια και να θέτει σε διαρκή κίνδυνο την περιβαλλοντική ισορροπία του Ιονίου. Εκτός αυτού, δεν έχει μέχρι σήμερα ληφθεί πιστοποιητικό «ISΟ» για την εκφόρτωση χύδην φορτίων, με συνέπεια να προκαλούνται δυσκολίες στα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν τέτοια φορτία, όπως συνέβη τον περασμένο Ιούνιο, όπου τελικά χρειάστηκε να παρέμβει το Λιμεναρχείο Κατακόλου δίνοντας άδεια κατ’ εξαίρεση.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Κώδικα για την Ασφάλεια των Πλοίων & των Λιμενικών Εγκαταστάσεων, μιας και δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, δεν υπάρχει πλέον υπεύθυνος ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων κ.ά. ελλείψεις αδιανόητες για λιμάνι που αποτελεί κόμβο διεθνούς ναυσιπλοΐας, και όλα αυτά φυσικά με ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως, ελλείψει αδειοδοτημένου τουριστικού λιμένος, παρέχονται παράνομες υπηρεσίες στη μαρίνα του λιμανιού δηλαδή πειρατικά, όπως επίσης και τ’ ότι δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την παραλαβή των πετρελαιοειδών αποβλήτων, στέρεων και υγρών, και δεν υπάρχει αντιρρυπαντικός εξοπλισμός, για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα στο λιμάνι.

Από την άλλη, άλλο ένα ζήτημα που ανήκει στην αρμοδιότητα των Λιμενικών Ταμείων είναι η συντήρηση και η ευπρέπεια των λιμεναρχείων. Το κτίριο του Λιμεναρχείου Κατακόλου λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και δεν διαθέτει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, ούτε και ανελκυστήρα για την εξυπηρέτηση ατόμων τρίτης ηλικίας.

Δεν μπορώ να παραβλέψω φυσικά και την ανυπαρξία υποδομών και μέσων για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την πλευρά του Ιονίου Πελάγους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συνέβη πρόσφατα με τους 76 μετανάστες που φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι και αναχώρησαν για την Αθήνα με ίδια μέσα, χωρίς προηγουμένως να ελεγχθούν για Covid-19.

Τέλος, σκανδαλώδες αποτελεί το γεγονός πως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα εκκαθάριση καταγγελιών για κακοδιαχείριση, οι οποίες έχουν υποβληθεί κατά το παρελθόν και έχουν διαπιστωθεί με πρόσφατο διαχειριστικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση της ύπαρξης σκανδάλων, καταρρακώνοντας το κύρος και την καλή φήμη που οφείλει να έχει ο φορέας διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης ενός εθνικής σημασίας και διεθνούς ενδιαφέροντος λιμανιού όπως είναι το Κατάκολο.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, με πρόσφατη ερώτησή μου προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη, ζήτησα την κατάργηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου και την ίδρυση Οργανισμού Λιμένος Κατακόλου, ως φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμανιού, καθώς και να μεριμνήσει για την επίλυση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων, να χαρακτηρίσει το Κατάκολο «Λιμένα Διεθνούς Ενδιαφέροντος» και είτε να ιδρύσει Οργανισμό Λιμένος Κατακόλου, στα πρότυπα του Ν. 2932/2001, είτε να το μετατρέψει σε Ανώνυμη Εταιρεία, προκειμένου να μπει σε τροχιά ομαλής λειτουργίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Αποτελεί προσωπική μου θέση μου πως οποιαδήποτε παράταση του σημερινού καθεστώτος διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμανιού του Κατακόλου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου ισοδυναμεί με αχρήστευση του αναπτυξιακού δυναμισμού ενός εθνικής σημασίας λιμανιού με διεθνές ενδιαφέρον, από το οποίο δικαιολογημένα η οικονομία της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Πελοποννήσου περιμένει στο άμεσο μέλλον σημαντικά οφέλη.

2)Κατά την άποψή σας, το πανεπιστήμιο Πατρών θα πρέπει να εφαρμόσει τον Νόμο, και να μην προαναγγέλλει με λουκέτα  στην Ηλεία?

Το τμήμα Μουσειολογίας που εδρεύει στον Πύργο και το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα ιδρύθηκαν με νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, η οποία εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία, και δεν μπορεί κανένα Πανεπιστήμιο, επικαλούμενο την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο, να προαναγγέλλει μονομερείς αποφάσεις που υπερβαίνουν ή ακυρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο τους νόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει να φροντίσει να αναπτυχθούν τα τμήματα που η βούληση του νομοθέτη έχει ορίσει ότι πρέπει να λειτουργούν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα και όχι να προαναγγέλλει αποφάσεις που ακυρώνουν τους ψηφισμένους νόμους του Κοινοβουλίου.

Είναι ανεπίτρεπτο, προτού καν το υπουργείο Παιδείας πάρει θέση, να προβαίνει σε τέτοιες εξαγγελίες ένας πρύτανης, του οποίου ο ρόλος με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η καλλιέργεια της επιστήμης και η άσκηση της διδασκαλίας και να επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις προς το υπουργείο Παιδείας, για να εξουδετερώσει την άσκηση της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει ρητά τη λειτουργία τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα.

Ο νεοεκλεγείς πρύτανης σε συναντήσεις του με θεσμικούς φορείς ξεδιπλώνει σχέδια συγχωνεύσεων, μεταφορών και καταργήσεων τμημάτων, παρουσιάζοντάς τα ως ειλημμένες αποφάσεις, προτού το υπουργείο Παιδείας παρουσιάσει τη θέση του, ενώ από την πλευρά του διακινείται η ανακριβής πληροφορία ότι το τμήμα Μουσειολογίας ιδρύθηκε με βουλευτική τροπολογία. Κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του αντίστοιχου τμήματος στην Έδεσσα, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, καθιστώντας το τμήμα του Πύργου ως το μοναδικό πανελλαδικά πανεπιστημιακό τμήμα που θεραπεύει το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.

Για τους λόγους αυτούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν συμμετείχα στην πρόσκληση τους πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών με τηλεδιάσκεψη μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του νομού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *