Καθημερινός Μοριάς

Ο Ιάσωνας Φωτήλας μιλά για την Πάτρα και την Αχαΐα

Συνέντευξη του Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας,

στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ» και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουτρουμάνο

«Κλειστά σχολεία – κλειστά μυαλά! »

Τι συζήτησατε με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύρια Δόμνα Μιχαηλίδου στο Κωνσταντοπούλειο Ευγήρειο Ίδρυμα στην Πάτρα?

Όπως γνωρίζετε κ. Κουτρουμάνο δυστυχώς ο κορωνοϊός χτυπάει ιδιαίτερα συνανθρώπους μας ηλικίας άνω των 70 ετών και με υποκείμενο νόσημα. Για αυτούς τους λόγους η Υφυπουργός περιόδευσε και στην Πάτρα, στο Κωνσταντοπούλειο Ευγήρειο Ίδρυμα, ώστε να δει «ιδίοις όμμασι» τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού στα εν θέματι ιδρύματα. Ευτυχώς, στην Αχαΐα έχουν ληφθεί εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και ελπίζουμε να έχουμε τα λιγότερα δυνατά κρούσματα.

Τι συζητήσατε με τους Διευθυντές Α’ και Β’ βαθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς? Πώς σχολιάζετε τα γεγονότα με τις καταλήψεις των τελευταίων ημερών σε μερικά σχολεία μεταξύ αυτών και στην Πάτρα;

Ζήτησα να ενημερωθώ από τους διευθυντές της Α’ βάθμιας και της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, για το ζήτημα της πλήρωσης των κενών στις σχολικές αίθουσες. Με ικανοποίηση είδα ότι φέτος έχει γίνει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια να καλυφθούν εγκαίρως τα κενά σε προσωπικό. Οι όποιες εκκρεμότητες είναι μικρές και θα αντιμετωπιστούν κι αυτές πολύ σύντομα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν δικαιολογία από μικρή μερίδα μαθητών για καταλήψεις που δυστυχώς υποκινούνται από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα λύνονται με ανοιχτά σχολεία. Γιατί κλειστά δημόσια σχολεία οδηγούν σε κλειστά μυαλά και επιπλέον σε ενίσχυση των ιδιωτικών!

Τι συζητήσατε με τον νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας Χρήστο Μπούρα?

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρας μας. Η προηγούμενη πρύτανης δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες ανάπτυξής του. Αναζητήσαμε με τον νέο πρύτανη δυνατότητες ενίσχυσής του με προσωπικό και νέα τμήματα. Δεσμεύτηκα να μεταφέρω τα αιτήματα στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως.

Τι συζητήσατε στην συνάντηση που είχατε στο Υποδομών και Μεταφορών, με τον Υπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, για την έναρξη των εργασιών στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου?

Οι βουλευτές της ΝΔ στην Αχαΐα και στην Ηλεία επιδιώξαμε τη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή ώστε να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στην Πατρών – Πύργου, ενός έργου για το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε επείγει η έναρξη των εργασιών.

Ο Υπουργός μας ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησής του αναφέροντας ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έτσι εξασφαλίστηκε και η χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου μαζί με τον καινούργιο παραχωρησιούχο. Επίσης, μας ανακοίνωσε την άμεση έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την επισκευή των πιο επικίνδυνων σημείων του δρόμου ώστε να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα.

Τι συζήτησατε κατά την επίσκεψη σας με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, Ταξίαρχο κύριο Μαρτζακλή Απόστολο, τον Διευθυντή Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχο, κύριο Μηλόπουλο Γεώργιο, με τους διοικητές και τους αστυνομικούς στην συνάντηση που είχατε?

Ενημερώθηκα από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχο κ. Μαρτζακλή Απόστολο, τον Διευθυντή Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχο κ. Μιχαλόπουλο Γεώργιο με τους διοικητές και τους αστυνομικούς των υπηρεσιών, για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Έδωσα θερμά συγχαρητήρια στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για τις σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειώσει στην πάταξη της εγκληματικότητας στην Πάτρα και γενικότερα στον νομό Αχαΐας.

Τι συζήτησατε στη συνάντηση που είχατε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη για τις δράσεις του σχεδίου Πισσαρίδη?

Ο Υπουργός κ. Σκυλακάκης μου παρουσίασε τη λογική του σχεδίου Πισσαρίδη και την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη προετοιμασία του. Στόχος του προγράμματος είναι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην ελληνική οικονομία ώστε να αναπτυχθεί βιώσιμα με έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.

Θα περιλαμβάνει δράσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, σε τομείς όπως στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλλά και στον αγροδιατροφικό τομέα – τομείς που ενδιαφέρουν έντονα και την Αχαΐα.

Τι συζητήσατε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ)?

Ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην Πάτρα έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Μάλιστα στην πόλη της Πάτρας υπήρξαν χειρότερες επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, γιατί η εκδήλωση του Καρναβαλιού – αν θυμάστε – ήταν η πρώτη που είχε ματαιωθεί λόγω κορωνοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου.

Γι’ αυτό το λόγο θέλησα να κουβεντιάσω για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης στον νομό λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Κατανόησα πλήρως τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος και δεσμεύτηκα να σταθώ αρωγός μεταφέροντάς τα στον αρμόδιο Υπουργό.

Τι συζήτησατε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, κύριο Ανδρέα Σιάμισιη?

Τα θέματα που αφορούν τον Όμιλο και το ρόλο του στην Αχαΐα. Ο κ. Σιάμισιης μου ανέλυσε τη θέση των ΕΛ.ΠΕ στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των εξορύξεων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου λέγοντας μου πως θα είχαν ξεκινήσει εάν δεν υπήρχε η κρίση του κορωνοϊού, ευελπιστώντας ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο 2021.

Τι συζήτησατε κατά την επίσκεψη σας, στο ιστορικό – παραδοσιακό χωριό του Αλεποχωρίου, του δήμου Ερυμάνθου με τους κατοίκους του χωριού?

Παρακολούθησα την λειτουργία στην κεντρική εκκλησία του χωριού και άκουσα τις απόψεις των συμπολιτών μου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε αυτό το ιστορικό χωριό της Αχαΐας. Οι πολίτες αγωνιούν και εκεί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα και ήθελαν να συνομιλήσουμε για την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *