Καθημερινός Μοριάς

Ο Δήμας για εξωτερική πολιτική και πρωτογενή τομέα

Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε ο Υφυπουργός Επενδύσεων κ. Δήμας στον κ. Παπαγεωργόπουλο με θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, την υγεία, τις νεοφυείς επιχειρήσεων και την πρωτογενή παραγωγή στην Κορινθία.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

1.Πως κρίνετε την συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία;

Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για συνομιλίες των δύο πλευρών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συγκλίσεις που θα επέτρεπαν στο μέλλον διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο. Αντικείμενό τους, θα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές από καλύτερο σημείο αφετηρίας σε σχέση με το παρελθόν, έχοντας αναγνωριστεί από όλους τους διεθνείς δρώντες ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και επιπλέον έχει υπογράψει διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η διπλωματική πίεση που ασκήθηκε στην Τουρκία σε όλα τα επίπεδα αποδίδει, έτσι, η γειτονική χώρα προχώρησε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, με την απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις και των πολεμικών πλοίων που το συνόδευαν και, ενώ αρνείτο να προσέλθει σε συνομιλίες με την Ελλάδα προκρίνοντας αντ΄αυτών να επιβάλει τις διεκδικήσεις της με μονομερείς ενέργειες, διαμηνύει τώρα ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, αποτελεί ένα θετικό βήμα δικαιώνοντας την στάση που κρατήσαμε κατά το τελευταίο δίμηνο και αποδεικνύει πως η ελληνική προσέγγιση σε επιχειρησιακό αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο απέδωσε.

2. Όσον αφορά τον Κορονοϊό, γίνεται μεγάλη συζήτηση για ένα νέο Lockdown, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο άμεσα;

Το ζήτημα που καλούμαστε να ανταποκριθούμε σήμερα είναι η άμεση εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες. Δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση επί υποθετικών σεναρίων για το τι θα συμβεί αν αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αποδώσουν. Τα μέτρα είναι αρκετά και θα αποδώσουν εφόσον εφαρμοστούν σχολαστικά και με επιμονή από όλους μας. Με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας παντού όπου αυτό είναι υποχρεωτικό, στο καλό πλύσιμο των χεριών, στην αποφυγή κατά το δυνατόν των κοινωνικών επαφών και του συγχρωτισμού, στην εξ’ αποστάσεως εργασία, στις διαφορετικές ώρες προσέλευσης των εργαζομένων στην εργασία τους, στην αυξημένη προσοχή από τις ευάλωτες ομάδες, ειδικά τους ηλικιωμένους, έτσι ώστε να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Στόχος μας, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, είναι οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της υγείας και της οικονομίας. Σίγουρα τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά και όντως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, όμως μεσοπρόθεσμα φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες ανισότητες στην κοινωνία. Φυσικά και μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς αυτό που αποκαλούμε «lockdown». Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Αποδείξαμε πως έχουμε και τη δύναμη, αλλά και τη γνώση πλέον να το πετύχουμε. Αποστάσεις, ατομική υγιεινή και μάσκα, είναι η συνταγή της επιτυχίας μέχρι να αποκτήσουμε το εμβόλιο.

3. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο σας. Τις επόμενες εβδομάδες τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Πως θα λειτουργήσει και πως ακριβώς θα βοηθηθούν οι ελληνικές startup;

Τον περασμένο Ιούλιο νομοθετήσαμε το Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο θα λειτουργεί εντός της πλατφόρμας Elevate-Greece η οποία αναμένεται να είναι η κύρια πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας. Τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον Πρωθυπουργό, θα ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας. Η πρωτοβουλία εξυπηρετεί μια σειρά από βασικές προτεραιότητες για την οργάνωση του οικοσυστήματος καινοτομίας, όπως είναι η πλήρης καταγραφή και χαρτογράφηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Γίνεται λοιπόν περεταίρω εφικτή, η μεταξύ τους δικτύωση, με δυνατότητα διείσδυσης στις διεθνείς αγορές ενώ θα παρακολουθείται η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών (KPIs) μέσω ειδικού dashboard με metadata analysis. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων-επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Μητρώο προορίζεται να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επενδυτές: Αngel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Τέλος, επιδιώκεται η μεθοδευμένη υποστήριξη των startup με διάφορα δυνητικά ευεργετήματα, σε επίπεδο χρηματοδότησης από την Πολιτεία (π.χ. ΕΣΠΑ, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγών), και χορήγησης επιχειρηματικών βραβείων από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από το ίδιο το κράτος.

4. Πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε την πρόκληση του «braindrain»;

Στον σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπάρχει σαφής προσανατολισμός για την αντιστροφή του «brain-drain». Σίγουρα είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη, όμως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σε συγκεκριμένους τομείς. Τους τελευταίους μήνες, ολοκληρώσαμε ένα κύκλο προώθησης σημαντικών διατάξεων που στοχεύουν στην ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα, ήδη από 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε ισχύ ο υπερ-τριπλασιασμός του ποσοστού υπερ-έκπτωσης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνση, από 30% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 100%. Συνεπώς παρέχουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που επενδύουν στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους επιστήμονές μας. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται, όπως προανέφερα, να λειτουργήσει και επίσημα το Εθνικό Μητρώο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, με τις διατάξεις που ψηφίσαμε για την έρευνα, δίνουμε την δυνατότητα της εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα μη χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς/διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους. Το όφελος της ψήφισης της παραπάνω διάταξης είναι διπλό. Από τη μια πλευρά, οι ερευνητές παραμένουν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, χωρίς να χρειάζεται να εγκατασταθούν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Παράλληλα, οι Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστροφής τους. Την ίδια στιγμή, τα Ερευνητικά Κέντρα αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να προσαρμοστούν πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια πραγματικότητα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ερευνητές εγνωσμένου κύρους με πιο ανταγωνιστικούς μισθούς.

5. Προέρχεστε από μια κατεξοχήν αγροτική Περιφέρεια. Την Κορινθία. Υπάρχει στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης στόχευση για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα;

Καταρχάς, θέλω να επισημάνω πως οι αγρότες και οι παραγωγοί βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο και εξαιτίας του Covid-19 αλλά και λόγω των συνεπειών της Κλιματικής Κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπούν συχνά εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα. Η Ελλάδα διαθέτει εύφορη γη, πλούσια ηλιοφάνεια, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και πλούσια και σε πολλά είδη, σπάνια χλωρίδα και πανίδα προκειμένου να αναπτύξει αποτελεσματικά την αγροτική της οικονομία και παραγωγή. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με το ιδανικό τουλάχιστον αποτέλεσμα, είναι να συνδέσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την γεωργική οικονομία και την παραγωγή, με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Υπενθυμίζω πως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στηρίζει τον Αγροδιατροφικό Τομέα με σημαντικές παρεμβάσεις. Υλοποιεί 3 Εμβληματικές Δράσεις που αφορούν στη δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων στην αλυσίδα αξίας του «Μελιού» (3,1 εκ. €), του «Αμπελιού» (2,5 εκ. €) και της «Ελιάς» (1,4 εκ. €). Παράλληλα υλοποιείται 1 επιπλέον εμβληματική δράση που αφορά στον τομέα της αγροδιατροφής της Περιφέρειας Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 850.000 €. Επίσης, παρακολουθεί την υλοποίηση 185 ενταγμένων έργων που αφορούν τον τομέα της Αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 84,7 εκ. Δημόσια Δαπάνη/ 101,1 Συνολική) στη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» στα οποία συμμετέχουν 551 φορείς για πραγματοποίηση έρευνας από Επιχειρήσεις, από συμπράξεις επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς, για αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη. Εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση 7 αιτήσεις χρηματοδότησης για Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (Innovation Clusters) του Τομέα της Αγροδιατροφής συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ. € για τον Φορέα Αρωγό και αναμένεται σύντομα η πρόσκληση με πρόσθετους πόρους του ΕΣΠΑ για τα μέλη των Clusters. Ετησίως πιστοποιούνται δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης από επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και του Αγροδιατροφικού Τομέα. Το έτος 2017 υποβλήθηκαν 6 αιτήματα με συνολική πιστοποιούμενη δαπάνη 1,17 εκ. €. Το επόμενο διάστημα, ξεκινάμε τις συζητήσεις για να δημιουργήσουμε μια εμβληματική ερευνητική δράση για το Ελληνικό Γενετικό Υλικό. Ταυτοχρόνως, στοχεύουμε να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα μέσω του Elevate Greece αλλά και την γενικότερη πολιτική ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων μας. Τέλος, πρόσφατα συζητήσαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, το ζήτημα της Αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας. Είναι κρίσιμο για το Νομό μας και όχι μόνο για τους παραγωγούς ή τις περιοχές όπου η σταφίδα ευδοκιμεί, αλλά για το σύνολο της Κορινθίας καθώς αποτελεί ένα προϊόν με πολύ σημαντική εμπορική αξία, που ισοδυναμεί με Ανάπτυξη για την ευρύτερη περιοχή. Εντός του 2020 και μέχρι το Δεκέμβριο τα δύο νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει, αναμένεται να ξεπεραστούν με αποτέλεσμα να προσχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής Σταφίδας, με οικονομική ενίσχυση, αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *