Καθημερινός Μοριάς

Η Βόζεμπεργκ μιλά για μεταναστευτικό και Ελληνοτουρκικά

1) Τι συζητήσατε με τον αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κύριο Γιώργο Κουμουτσάκο, ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια?
Ο κ. Κουμουτσάκος πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες ενόψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και ενημέρωσε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές για τις ενέργειες και τις δράσεις της ελληνικής
κυβέρνησης.
Ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του για την ανάγκη δημιουργίας νέου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που θα διαπνέεται από την αρχή της αλληλεγγύης, με στόχο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και μετεγκατάσταση προσφύγων προς όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη.
Μία καινούρια εποχή με διαφορετική πολιτική για την ευρωπαϊκή μετανάστευση.
Κοινή μας πεποίθηση είναι ότι παρά τα ουσιαστικά βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με φύλαξη συνόρων, μείωση ροών, επιτάχυνση διαδικασιών και αποσυμφόρηση των νησιών, το βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα στο μεταναστευτικό ως χώρα πρώτης υποδοχής είναι δυσανάλογο και γι’ αυτό όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
2) Κατά την γνώμη σας, η Τουρκία επικαλείται προσχηματικά τον διάλογο με την Ελλάδα, για να κερδίσει χρόνο?
Στην πρόσφατη παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησα από την ΕΕ να κατανοήσει ότι η παραβατική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι διαρκής και κλιμακούμενη και να μην υποχωρήσει απέναντι στην παράνομη και εκβιαστική τουρκική πολιτική.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσα στην ανάγκη να παραμείνουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι σοβαρές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, που θα πλήττουν τον πυρήνα της οικονομίας της, όπως επί παραδείγματι η αναστολή των ευνοϊκών όρων της τελωνειακής ένωσης, ως τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιληφθεί επιτέλους η Τουρκία ότι οφείλει να αλλάξει πολιτική.
Σε περίπτωση που (σφόδρα πιθανό) η Τουρκία επικαλείται προσχηματικά το διάλογο, είναι αναγκαίο με έναν αυτοματισμό να ενεργοποιείται η επιβολή κυρώσεων εις βάρος της. Διότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί, να προκαλεί και κυρίως να εκβιάζει την Ευρώπη κατά περιόδους προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της.
3) Πείτε μας για την κατεπείγουσα ερώτηση της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωκοινοβούλιο για την έκτακτη κατάσταση στη Μόρια.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση με αφορμή την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, που οδήγησε στην κήρυξη του νησιού από την ελληνική κυβέρνηση σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Με την ερώτησή μας οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αναδείξαμε όχι μόνο την τραγική κατάσταση στη Μόρια, μετά την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού, της Υπηρεσίας Ασύλου και της γύρω
περιοχής, αλλά και την αποτελεσματική κινητοποίηση των ελληνικών αρχών με στόχο να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση και να αποτραπεί ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης.
Παράλληλα ζητήσαμε την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της ΕΕ για την παροχή επαρκούς και ουσιαστικής συνδρομής προς τη χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος στον τομέα του μεταναστευτικού, το οποίο άλλωστε είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *