Καθημερινός Μοριάς

Ο Σκουρλέτης παρουσιάζει τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ για Οικονομία

Αποκλειστική συνέντευξη,για την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ, έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,και Βουλευτής Επικρατειας Πάνος Σκουρλέτης.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του.

1. Η Ομοσπονδία Εμπορίου – Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση για την λήψη μέτρων στήριξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα για την στήριξη της Ομοσπονδίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σε συνεχή επικοινωνία με επαγγελματικούς φορείς όλων των κλάδων και από όλη τη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Η αγωνία μας ήταν έντονη γιατί ήδη προϋπήρχαν σημάδια ύφεσης της οικονομίας. Για εμάς άλλωστε, τα μνημόνια δεν ήταν ευλογία οπότε γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορούμε καν να σκεφτούμε ότι ο λαός μας μπορεί να υποχρεωθεί να ξαναπεράσει μια αντίστοιχη περιπέτεια. Προχωρήσαμε αμέσως στην πρότασή μας «Μένουμε Όρθιοι», την οποία και επικαιροποιήσαμε στη συνέχεια, αλλά και στην επισήμανση ότι υπάρχουν σημαντικά διαθέσιμα στα ταμεία του δημοσίου ώστε να κρατηθεί όρθια η οικονομία-κοινωνία. Μιλάμε για το «μαξιλαράκι» των 37 δισ. ευρώ, από το οποίο θα ήταν δυνατή η άντληση ενός μέρους των αναγκαίων δαπανών.

Ειδικότερα προτείναμε μέτρα όπως:

μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα στο μέτρο εμπίπτουν και ατομικές επιχειρήσεις με έδρα άλλη από την οικία του ιδιοκτήτη. Σκοπός του μέτρου είναι η άμεση πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, για την κάλυψη εξόδων όπως ενοίκια, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προμηθευτές.

μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ήτοι 1,5 δισ. ευρώ ως μια άμεση και προεξοφλημένη ανάσα ρευστότητας για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς να οδηγηθούν έτσι, αρκετές, σε ξαφνικό θάνατο.

100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν προτείναμε επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

Χρηματοδοτικό εργαλείο ενίσχυσης ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων από 80 έως και 100%. Εκτιμώ ότι τα παραπάνω είναι στον πυρήνα της αγωνίας και των προτάσεων της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, όπως τις δημοσιοποίησε πριν από λίγο καιρό.

2. Πολλές επιχειρήσεις εστίασης στην Σπάρτη «χαροπαλεύουν». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσεις, για την λήψη μέτρων;

Ειδικότερα για τον κλάδο της εστίασης προτείναμε από την πρώτη στιγμή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της πρότασής μας για το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης καθώς τα καταστήματα εστίασης στην πόλη της Σπάρτης, αλλά και σε όλη τη χώρα, -με τις ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες- θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μόνο εάν δεν ισοπεδωθεί η αγοραστική δύναμη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Χωρίς πελάτες κανένα μέτρο δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

3. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία απόφαση, για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει κάποια μέτρα για τους παραπάνω ενδιαφερόμενους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θέσπισε τη μόνιμη καταβολή ενός σημαντικού ποσού περί των 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ως Δώρου Πάσχα ή 13ης σύνταξης το οποίο για τους χαμηλοσυνταξιούχους έφτανε το 100% της κύριας σύνταξης. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε αυτή την ρύθμιση αφήνοντας το 2020 τους συνταξιούχους χωρίς κοινωνικό μέρισμα και 13 η σύνταξη. Η κυβέρνηση, ενώ το ΣτΕ εκδίκασε οφειλές ύψους 3,9 δισ. Ευρώ, δίνει μόνο 900 εκατομμύρια, που ουσιαστικά τους τα έχει αφαιρέσει από το Δώρο Πάσχα. Στους χαμηλοσυνταξιούχους αφαιρεί μέσα σε ένα χρόνο για 3 η φορά σημαντικά εισοδήματα. Θυμίζω ότι το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί για το 2020, άρα η χώρα μπορεί να δαπανήσει το ποσό των 3,9 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο ανώτατο πλαφόν που απαγορεύεται να ξεπεράσει, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στο παρελθόν. Επομένως για εμάς είναι ξεκάθαρο και το είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση της δικαιοσύνης χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Δυστυχώς όμως, η επίθεση στα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων από την κυβέρνηση έχει προχωρήσει και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καθώς το Δώρο Πάσχα σε όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή δεν έχει ακόμη δοθεί. Πρόσφατα ψήφισαν το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί επί των 534 ευρώ/μήνα και όχι επί του ονομαστικού μισθού. Εμείς, πέραν της καταψήφισης θα αγωνιστούμε ώστε στην πράξη να μην εφαρμοστεί αυτή η απαράδεκτη μείωση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *