Καθημερινός Μοριάς

Ο Κεφαλογιάνης για το δημογραφικό

Αποκλειστική συνέντευξη για την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ, έδωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ,Μανώλης Κεφαλογιάνης. Μίλησε για τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,Μάνφρεντ Βέμπερ, για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, για την ερώτηση που έκανε πρός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,για να κρίνει την συμπεριφορά της διαρκούς αμφισβήτησης από μέρους της Τουρκίας,της Συνθήκης της Λωζάννης και για την ετοιμοτήτα της χώρας μας να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας. Ακολοθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του.

1) Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ,στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας ?

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ένας διαχρονικός φίλος της Ελλάδος. Ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου που στέκεται πάντα στο πλευρό μας με σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων και δηλώσεων. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί κατά της στάσης «ίσων αποστάσεων» και του συμπατριώτη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγγείλει με ηχηρές δηλώσεις τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητά να ληφθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου δήλωσε στο «Spiegel»:

«Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει στην Αθήνα ως μεσολαβητής είναι απαράδεκτο για μένα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία διαμάχη μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μίας τρίτης χώρας, η οποία ενεργεί επιπλέον και ως επιτιθέμενη. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδος. Ο Γερμανός υπουργός πρέπει να προσέξει ώστε να αφεθεί να εκβιαστεί λόγω του φόβου μίας νέας προσφυγικής κρίσης. Αντ’ αυτού πρέπει να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν».

Την 1η Ιουλίου δηλώνει στο ΑΠΕ:

«Τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είναι διμερή. Είναι ευρωπαϊκά. Τα σύνορα της Ελλάδας χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και σύνορα της Ευρώπης. Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει αυτά τα σύνορα».

Ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο και με αφορμή τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε δηλώσει:

«Οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας δεν στρέφονται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των 800.000 Κυπρίων πολιτών αλλά στρέφονται κατά της Ευρώπης και των 520.000.000 Ευρωπαίων πολιτών».

2) Ποιά είναι η άποψη σας για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα?

Η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πολιτεία αντιμετώπισαν και εν πολλοίς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την τελευταία δεκαετία κατά κύριο λόγο τρεις μεγάλες προκλήσεις. Τρεις πολύ σοβαρές κρίσεις. Την κρίση χρέους που οδήγησε την ελληνική οικονομία στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνικής συνοχής. Το μεταναστευτικό και τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία που έχει εργαλειοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη τους μετανάστες και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις κοινωνίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Την διαρκώς κλιμακούμενη απειλή της Τουρκίας με συνεχείς προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Τρία μεγάλα ζητήματα που έβγαλαν από το κάδρο της επικαιρότητας, το άφησαν ξεχασμένο στη γωνία το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας. Ένα ζήτημα που απειλεί πλέον τον πυρήνα της επιβίωσής μας ως Έθνος. Το Δημογραφικό.

Η Ελλάδα γερνάει. Δυστυχώς γερνάει επικίνδυνα. Και αν δεν ληφθούν μακροπρόθεσμα μέτρα, με απόλυτη εθνική συνεννόηση το Δημογραφικό από κρίση σήμερα θα καταστεί μία εθνική τραγωδία αύριο με δική μας ευθύνη.

Τα στοιχεία όλων των ερευνών καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος εστιάζοντας σε δύο πολύ σημαντικά και ανησυχητικά ευρήματα. Τη χαμηλή γονιμότητα και τη γήρανση του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός της χώρας το 1950 ήταν 7,6 εκ., ενώ το 2015 ήταν 10,8 εκατομμύρια. Όμως παρά τη φαινομενική αύξηση του πληθυσμού δυσάρεστα είναι τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Πρώτον, το 1950 ο μέσος όρος του πληθυσμού ήταν τα 30 έτη ενώ σήμερα είναι τα 43 έτη. Δεύτερο, οι γεννήσεις ανά γυναίκα το 1950 ήταν κοντά στις τέσσερεις ενώ σήμερα ο δείκτης αυτός έχει πέσει στο 1,6. Τρίτον, σήμερα οι πολίτες άνω των 65 ετών είναι το 21% του πληθυσμού ενώ το 2050 η κατηγορία αυτή θα φθάσει στο 33%. Τέταρτο στοιχείο, ο πληθυσμός της χώρας βαίνει για πρώτη φορά μεταπολεμικά από το 2011 μειούμενος, το 2017 το ισοζύγιο θανάτων-γεννήσεων ήταν αρνητικό. Μόνο για την τριετία 2015-2017 είχαμε 100.000 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.

Τα πρώτα βήματα της πολιτείας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Με βασικούς πυλώνες ενός σχεδίου 4 κατευθύνσεων το οποίο περιλαμβάνει μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζόμενων γονέων –κυρίως των γυναικών, επιστροφή των νέων που έφυγαν και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος.

Η άμεση ενίσχυση για κάθε παιδί το οποίο θα γεννιέται στη χώρα μας ώστε να αντιμετωπίζονται οι αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού που αποτελούν σημαντικό ανασχετικό παράγοντα στα νέα ζευγάρια είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως και η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί ή η υπαγωγή όλων των βρεφικών ειδών στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ή η συμμετοχή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μέτρα για την ενίσχυση της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας.

Μέτρα που είναι μακριά από τις λογικές των σποραδικών επιδομάτων με μορφή φιλοδωρήματος. Αλλά τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν.

Στο πλαίσιο των προτάσεων για τη χάραξη μίας μακροχρόνιας οικογενειακής πολιτικής πρέπει να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στην κοινωνική και οικονομική προστασία των οικογενειών, στην υποστήριξη της μητρότητας με τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για την οικογενειακή ζωή, στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με στόχο πάντα τη σταθερότητα και την παρακολούθηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Οι καθοριστικοί όμως παράγοντες για την αναστροφή της σημερινής αρνητικής και ανησυχητικής δημογραφικής τάσης είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας κάτι που θα καταστήσει κάθε πολίτη σίγουρο και ασφαλή για το μέλλον.

Το Δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι απλά ένα άλλο ζήτημα. Είναι ένα εθνικό θέμα. Το ίδιο σοβαρό αν όχι σοβαρότερο από τα άλλα εθνικά θέματα. Και απαιτείται να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και εθνική συναίνεση. Με ένα εθνικό πρόγραμμα διαρκείας πάνω από κόμματα.

Το Δημογραφικό όμως δεν είναι πρόβλημα που απειλεί μόνο την Ελλάδα και την ύπαρξή της. Είναι πανευρωπαϊκό. Η Ευρώπη το 2050 θα χρειάζεται 50.000.000 νέους εργαζόμενους για να μπορέσει να στηρίξει το κοινωνικό δίχτυ προστασίας των αδυνάμων. Να στηρίξει το κοινωνικό κράτος. Και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει η Ευρώπη να βάλει την κρίση του δημογραφικού στην κορυφή της ατζέντας της. Να δώσει λύσεις. Σήμερα, όχι αύριο.

3) Τι ερωτηση κανάτε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κρίνει την συμπεριφορά διαρκούς αμφισβήτησης από πλευράς της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάννης?

Στο Ψήφισμα που είχε υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαδικασιών της Τουρκίας με πρωτοβουλία δική μου ως προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και με τη συνυπογραφώ του τότε προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερμανού ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ και της συντάκτριας της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας Κάτε Πίρι είχαμε εντάξει στο Ψήφισμα τροπολογία με την οποία καταδικαζόταν απερίφραστα η Τουρκία και ο Ερντογάν για τη ρητορική αμφισβήτησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης. Μία τροπολογία που είχε γίνει δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θέλω με την ευκαιρία να σας θυμίσω ότι η Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και καθορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας είχε συνυπογραφεί από μία σειρά χωρών πλην της Ελλάδος και της Τουρκίας. Μία Συνθήκη που καθορίζει ως ελληνική εθνική μειονότητα τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και ως θρησκευτική τους μουσουλμάνους της Θράκης. Και να σημειώσω, επίσης, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Η Συνθήκη της Λωζάννης στο Άρθρο 22 αποστερεί από τη σημερινή Τουρκία τα προνόμια που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Λιβύη.

4) Νομίζετε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας?

Η Ελλάδα με όπλο της την πίστη στο Διεθνές Δίκαιο διαχρονικά αποτελεί παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Και είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία για τη μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών μας, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και κατ΄επέκταση των Αποκλειστικών μας Οικονομικών Ζωνών. Σε ένα διάλογο όμως που θα εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Που σαφώς ορίζει στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή και δραστηριότητα έχουν ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές. Που τηρά αναφέρει στο άρθρο 3 ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας ανά πάσα στιγμή η επέκταση των χωρικών της υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Όχι, σε ένα διάλογο υπό το κράτος των απειλών, των παραβιάσεων και των εκβιασμών. Όχι, σε ένα διάλογο με την απειλή του casus belli (αιτία πολέμου) αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμά της σε επέκταση των χωρικών της υδάτων. Όχι, σε ένα διάλογο υπό το καθεστώς της πολεμικής ισχύος του ενός. Όχι, σε ένα διάλογο υποτιθέμενων τετελεσμένων, όπως η υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης με το παράνομο και άκυρο ψευτομνημόνιο συνεργασίας με το οποίο απεμπολείται το δικαίωμα σε ΑΟΖ των νησιών μας όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο.

Αλλά παραμένουμε, επίσης, με αρραγές εθνικό μέτωπο πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση με αποφασιστικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *