Καθημερινός Μοριάς

Ο Βλάσης μιλά για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ελλάδας

Αποκλειστική συνέντευξη,για την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ, έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. κύριος Κώστας Βλάσης.

Μίλησε για τον πρώτο χρόνο ,που είναι υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών,για την ετοιμοτήτα του Υπουργείου Εξωτερικών να τπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χωράς μας,και αναφέρθηκε στην συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου .Ακολουθούν οι ερωτήσεις και απαντήσεις του.

1. Πως αξιολογείτε τον τελευταίο χρόνο κατά τον οποίο είστε Υφυπουργός Εξωτερικών;

Από την πρώτη στιγμή, που αναλάβαμε, θέσαμε σαν στόχο η Ομογένεια να έρθει πιο κοντά στην Ελλάδα και οι Έλληνες του εξωτερικού να αισθανθούν ότι η Μητέρα Πατρίδα βρίσκεται δίπλα τους. Αυτή είναι μία διαδικασία συνεχής και δυναμική, η οποία απαιτεί σε πρώτη φάση την καταγραφή των αδυναμιών και κατά δεύτερον την επεξεργασία και εφαρμογή λύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί ακόμα και σήμερα η έξαρση της πανδημίας, εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα.

Η αρχή πραγματοποιήθηκε με τον νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, εξέλιξη η οποία αποτελεί μια σημαντική θεσμική τομή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Σε αυτήν την φάση το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους. Παράλληλα, θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προκειμένου οι ομογενείς μας να ενημερωθούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Επιπλέον, έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στην αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξετάζουμε μεθόδους εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των ομογενών, ενώ επεξεργαζόμαστε και τη δημιουργία κινητής μονάδας προξενικής παραλαβής αιτήσεων για έκδοση και ανανέωση διαβατηρίου, η οποία θα μεταβαίνει σε απομακρυσμένες περιοχές. Στόχος και των δύο αυτών καινοτόμων διαδικασιών – για τα ελληνικά δεδομένα – είναι να διευκολυνθούν οι συμπατριώτες μας οι οποίοι διαβιούν μακριά από μια Προξενική Αρχή. Δημιουργούμε, έτσι, ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, το οποίο θα ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην αποστολή του.

Τομέας στον οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία είναι, επίσης, η διάδοση και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητάς μας. Για αυτό το λόγο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο, στηρίζουμε την ελληνομάθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης “Sta ellinika”, ένα εύχρηστο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και νέους που ενδιαφέρονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα η πλατφόρμα εφαρμόζεται σε επιλεγμένα σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ στο επόμενο στάδιο θα επεκταθεί σε σχολεία στον Καναδά, στην Αγγλία και στην Αυστραλία. Εξετάζουμε επίσης μία γαλλική, ισπανική και γερμανική έκδοση της πλατφόρμας, ώστε να έχουν πρόσβαση ακόμα περισσότερα παιδιά της Ομογένειας. Ήδη πάνω από 11.000 μοναδικοί χρήστες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Τέλος, αναμένεται η δημιουργία ειδικού επετειακού κεφαλαίου «staellinika-1821» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση το 2021. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας, ενώνει τον οικουμενικό Ελληνισμό, γι’αυτό και εργαζόμαστε σκληρά για να διατηρηθεί ζωντανή.

2. Σαν Υπουργείο Εξωτερικών είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας;

Αυτό που έχω πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι αντιμετωπίζουμε την κρίση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίζουμε τη στρατηγική μας. Και είναι μία στρατηγική που αποδεικνύεται επιτυχημένη. Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε καταβάλει άοκνες προσπάθειες για να προωθήσουμε τη διμερή συνεργασία με την Τουρκία. Μια τέτοια συνεργασία θα είχε αμοιβαία οφέλη για τους λαούς των δύο χωρών και θα εδραίωνε την ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η επίτευξη ουσιώδους προόδου στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό, από πλευράς της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου, και συγκεκριμένα, του Δικαίου της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της θεμελιώδους σημασίας Αρχής της Καλής Γειτονίας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου .

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιδίδεται σε παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες, οι οποίες πυροδοτούν την ένταση στις μεταξύ μας σχέσεις, ενώ καθιστούν τη γείτονα παράγοντα αποσταθεροποίησης για την ευρύτερη περιοχή. Δημιουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο συνθήκες πόλωσης και διχασμού, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια.

Από την πλευρά μας, σε αυτές τις προκλητικές πρακτικές αντιτάσσουμε μία φαρέτρα νομικών, διπλωματικών και επιχειρησιακών εργαλείων. Ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, έχει, όπως γνωρίζετε, εξαγγείλει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, η οποία θεμελιώνεται στα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το διεθνές εθιμικό δίκαιο, και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση, πιστή στη στρατηγική της, λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη θωράκιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Παράλληλα, οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και αυτή για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποδεικνύουν στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, επιθυμούν να εισέλθουν στην επόμενη μέρα: με σεβασμό στις αρχές και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο αποτελεί τον κοινό τόπο πάνω στον οποίο θα οικοδομήσουμε σχέσεις με αντοχή στον χρόνο, προς όφελος των λαών μας.

Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Έχουμε επιτύχει αυτό να γίνει απόλυτα σαφές στους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας απειλεί τα συμφέροντα όλων. Σε αυτό το πλαίσιο, στους κόλπους της ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα σαφές κλίμα απόλυτα υποστηρικτικό των θέσεών μας, το οποίο απεικονίζεται σε μία σειρά κυρώσεων που πιθανότατα θα επιβληθούν και οι οποίες αφορούν την κίνηση προσώπων, την πρόσβαση σε κεφάλαια, την κυκλοφορία και ελλιμενισμό πλοίων που συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες κ.λπ..

Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα, μετά από πολλά έτη ακινησίας, αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και να είστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, σε καμία περίπτωση όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών, αλλά με ελεύθερη βούληση και προσήλωση στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

3. Πως αξιολογείτε την συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου;

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσουμε ένα δίκτυο πρωτοβουλιών με στόχο τη δημιουργία μίας διπλωματικής ασπίδας, που στόχο έχει την προστασία των ελληνικών συμφερόντων απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε την συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, αλλά και αυτή των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Αυτές οι συμφωνίες είναι ιστορικές για δύο λόγους: πρώτον, γιατί για πρώτη φορά η χώρα οριοθετεί την ΑΟΖ της με γειτονικά κράτη στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, και δεύτερον, διότι αναγνωρίζεται η επήρεια των νήσων στον καθορισμό της οριογραμμής. Ειδικότερα η συμφωνία με την Αίγυπτο που με ρωτάτε, επιτυγχάνει έναν ακόμη σημαντικό στόχο: ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκο- λιβυκό μνημόνιο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο ξεκίνησαν το 2005 και χρειάστηκαν 14 γύροι για να φτάσουμε σήμερα σε μία συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα συμφέροντα των δύο κρατών. Είναι αλήθεια ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης απαιτούσε την επίτευξη συμβιβασμών. Ωστόσο, παρότι τα δύο κράτη εκκινούσαν από διαφορετικές αρχές και μεθόδους, είμαστε βέβαιοι ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δημιουργεί δίκαια αποτελέσματα και είναι ικανή να αντέξει στον χρόνο.

Πλέον έχει ανοίξει – χωρίς αμφισβητήσεις – ο δρόμος για την πλήρη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων των θαλασσίων ζωνών μας με τρόπο που συμβάλλει στην ασφάλεια και ανάπτυξη, όχι μόνο Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *