Μια απλή αλλά ουσιαστική παρέμβαση ήρθε να αποδείξει ότι όταν υπάρχει συνεργασία και πραγματικό ενδιαφέρον για τον τόπο, μπορούν να γίνουν μικρά θαύματα. Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Σπάρτης Δημήτρη Γιαννόπουλου, και κατόπιν χρόνιων αιτημάτων των κατοίκων των Πικουλιανίκων, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η μεταφορά των κάδων απορριμμάτων από το παλαιό τους σημείο –το οποίο αλλοίωνε την αισθητική του οικισμού– σε νέο χώρο, λειτουργικό και διακριτικό, που δεν αμαυρώνει την παραδοσιακή εικόνα του χωριού.
Η ενέργεια αυτή δεν έγινε ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Αντιθέτως, ήταν αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πικουλιανίκων, τον Δήμο Σπάρτης και την Υπηρεσία Καθαριότητας. Η ανταπόκριση των αρχών στις εκκλήσεις των κατοίκων ήρθε να ενισχύσει το αίσθημα ότι ο δημότης ακούγεται – και ότι η εικόνα των χωριών μας αξίζει τον σεβασμό και τη φροντίδα όλων μας.
Σε μια εποχή που συχνά η καθημερινότητα των μικρών τοπικών κοινοτήτων παραμελείται, τέτοιες πράξεις αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Είναι δείγματα πολιτικής με πράξεις και όχι με λόγια. Είναι αποδείξεις ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, όταν αφουγκράζεται την κοινωνία και συνεργάζεται με φορείς και πολίτες, μπορεί να προσφέρει λύσεις με απλότητα αλλά και αποτελεσματικότητα.
Γιατί –όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας– «εμείς και θέλουμε και μπορούμε».