Πρόσφατες αναφορές για λιμοκτονία στη Γάζα βασίστηκαν σε πραγματική ανθρώπινη δυστυχία, ωστόσο οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί σχετικά με το ποιος ευθύνεται σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχθηκαν ανακριβείς. Ενώ η διεθνής προσοχή επικεντρώνεται κυρίως στην ανθρωπιστική κατάσταση του γενικού πληθυσμού, πολύ λιγότερη κάλυψη έχει δοθεί στην τύχη των ομήρων που κρατούνται από την έναρξη της σύγκρουσης.
Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων περιλαμβάνονται καταγγελίες ότι όμηροι — σύμφωνα με αναφορές, μεταξύ τους και Ισραηλινοί πολίτες εβραϊκής καταγωγής — υπέστησαν σοβαρή στέρηση τροφής κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο προβλέπει ότι όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και να τους παρέχεται επαρκής τροφή.
Η συγκεκριμένη διάσταση της κρίσης έχει λάβει πολύ μικρότερη δημοσιότητα σε σύγκριση με άλλες ανθρωπιστικές ιστορίες. Παρατηρητές επισημαίνουν ότι, εάν η κατάσταση αφορούσε πολίτες διαφορετικής κοινότητας ή υπό άλλες πολιτικές συνθήκες, η παγκόσμια κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης πιθανόν να ήταν ευρύτερη και πιο έντονη.
Η πρόκληση, επομένως, είναι να διασφαλιστεί ότι όλες οι περιπτώσεις ανθρώπινου πόνου — ανεξαρτήτως εθνικότητας, εθνοτικής ταυτότητας ή πολιτικής συγκυρίας — καταγράφονται και αντιμετωπίζονται με την ίδια επείγουσα προσοχή, ώστε να τηρούνται οι ανθρωπιστικές αρχές χωρίς διακρίσεις.
Στη φωτό Ισραηλινός Όμηρος