Το 2016, μία φιλόδοξη και οραματική πρόταση για την ανάδειξη της Πελοποννήσου ως κορυφαίου προορισμού περιπατητικού και οικοτουρισμού κατατέθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους. Στην καρδιά αυτής της πρότασης βρισκόταν η δημιουργία ενός θεματικού πεζοπορικού δικτύου με τον τίτλο «Μονοπάτι των Ηρακλειδών», που θα ακολουθούσε τα ιστορικά και μυθικά ίχνη των απογόνων του Ηρακλή, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μυθολογία, επέστρεψαν και εγκαθίδρυσαν τα δωρικά βασίλεια στην Πελοπόννησο.
Εμπνευστής και εισηγητής της πρότασης ήταν ο Παναγιώτης Σουκαράς, τότε συντονιστής της Γραμματείας Πελοποννήσου των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος συναντήθηκε επίσημα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, προκειμένου να του παρουσιάσει την πρόταση. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις αρχές του 2016 και αποτέλεσε την αφετηρία για μια σειρά σημαντικών εξελίξεων.
Η ιδέα του μονοπατιού δεν περιοριζόταν απλώς σε έναν ακόμα πεζοπορικό διάδρομο. Αντιθέτως, στόχευε στην ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου, καθώς θα περνούσε από φράγκικα κάστρα, βυζαντινά μοναστήρια, αρχαίους ναούς, αγροτουριστικές μονάδες και φυσικά μνημεία εξαιρετικής σημασίας. Επρόκειτο για ένα δίκτυο που θα ένωνε τα βουνά με τα ιστορικά κέντρα και τα χωριά, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε περιπατητές από όλο τον κόσμο.
Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιάννης Τσιρώνης υιοθέτησε πλήρως την πρόταση και συμφώνησε να προχωρήσει το έργο με στόχο τη σύνδεση του τουρισμού με την προστασία της φύσης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων (δημοσιευμένη στα Νέα, 26 Απριλίου 2016), στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια «σπονδυλωτή πράσινη διαδρομή» που θα συνέδεε τη βόρεια με τη νότια Πελοπόννησο, προσελκύοντας τουρίστες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το έργο υπολογιζόταν να δώσει ώθηση στους ορεινούς και παραμεθόριους οικισμούς της Πελοποννήσου, συμβάλλοντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προώθηση τοπικών προϊόντων και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών. Η υλοποίηση της πρότασης προβλεπόταν να γίνει σε συνεργασία με την Ελληνική Ορειβατική Ομοσπονδία, ενώ συζητήθηκε και η ίδρυση ορειβατικής σχολής στην Πελοπόννησο, που θα εξασφάλιζε την ποιότητα και ασφάλεια των διαδρομών.
Η σκυτάλη του έργου πέρασε τα επόμενα χρόνια στον τότε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος συνέχισε τον σχεδιασμό και την προώθηση του έργου, εντάσσοντας το στις δράσεις τουριστικής και περιβαλλοντικής ανάδειξης της περιοχής. Σήμερα, επί θητείας του Περιφερειάρχη Δημητρη Πτωχού, το Μονοπάτι των Ηρακλειδών επανέρχεται στο προσκήνιο, με σχέδια για την επέκταση και λειτουργική ολοκλήρωσή του.
Να σημειωθεί ότι το βάρος όλης της προσπάθειας για την ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου οφείλεται στον Γιάννη Λαγό, Πρόεδρο της ΚΑΛΟ Πελοποννήσου.
Το προτεινόμενο έργο πήρε την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, και ο Δημήτρης Πτωχός δικαίως υπερηφανεύεται για το αρτιότερο έργο σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Από μια απλή ιδέα το 2016, το Μονοπάτι των Ηρακλειδών εξελίσσεται σε σημαντικό περιφερειακό έργο με ιστορικό, οικολογικό και τουριστικό χαρακτήρα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ένα οικολογικό όραμα μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης, όταν συναντά πολιτική βούληση, θεσμική συνέχεια και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Και όλα ξεκίνησαν από εκείνη τη συνάντηση του Παναγιώτη Σουκαρά με τον Γιάννη Τσιρώνη – μια συνάντηση που έβαλε θεμέλια για ένα μονοπάτι που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.