Συνοδός μας στις πορείες: Λάζαρος Κουλπούζης
Το Σαββατοκύριακο 13-14 Απριλίου, οι εξερευνητές θα επισκεφτούμε τον Πάρνωνα και τον Ταύγετο, στους πρόποδες των οποίων θα περπατήσουμε.
Το Σάββατο θα βρεθούμε στις Καρυές (Αράχωβα) Λακωνίας, σ’ ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδος, με ιστορία άνω των 3.000 ετών. Βρίσκεται ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις της Σπάρτης και της Τεγέας, στις παρυφές του όρους Πάρνωνα, σε υψόμετρο 940 μέτρων, και είναι η γενέτειρα των Καρυάτιδων, των λυγερόκορμων κορασίδων που ενέπνευσαν τα γλυπτά που κοσμούν το Ερέχθειο της Ακρόπολης των Αθηνών. Οι Καρυές διαθέτουν ένα σύγχρονο και σηματοδοτημένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, μέσω της συντήρησης και ανάδειξης των παλιών μονοπατιών του χωριού. Εμείς θα συνδυάσουμε το μονοπάτι του νερού και το αρχαίο μονοπάτι του δικτύου Caryatides Trails.
Πρόγραμμα :
Σαββάτο 13/04
07:00 Αναχώρηση με το πούλμαν από τη Γλυφάδα.
10:30 Άφιξη στις Καρυές Λακωνίας
11:00-16:30 Πεζοπορία :
Το μονοπάτι του νερού και το αρχαίο μονοπάτι.
Πλάτανοι Μενελάου (920μ.) – Δέντρα Κακαρη (980μ.) – Βρύση Κριτσόβα (1050μ.) – Πλάτανοι Μενελάου (920μ.)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :
(Κυκλική, 11 χλμ., Υ.Δ.: +/-150μ., Ω.Π.: 5 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη πεζοπορική διαδρομή)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :
Εκκίνηση της διαδρομής μας από το ναό της Παναγίας όπου βρίσκονται τα περίφημα Πλατάνια του Μενέλαου που έχουν ηλικία άνω των 2.500 ετών, στην περιοχή αυτή εικάζεται ότι βρισκόταν το υπαίθριο ιερό της θεάς Αρτέμιδος όπου γινόταν ο τελετουργικός χορός των καρυάτιδων τον λυγερόκορμων κοριτσιών του αρχαίου οικισμού που ενέπνευσαν τους γλύπτες της αρχαίας Ελλάδας για να δημιουργήσουν τα περίφημα αγάλματα του ερεχθείου της Ακρόπολης.
Το μονοπάτι αυτό ακολουθεί το τσιμεντένιο αυλάκι με το οποίο έφερναν κάποτε το νερό από την λίμνη για να ποτίζουν οι χωρικοί τα κτήματα με τις πατάτες, καρυδιές, μηλιές και Καστανιές. Αφού περάσουμε μία μικρή λιμνούλα θα φτάσουμε στην λιμνοδεξαμενή, από εκεί θα ακολουθήσουμε για λίγο τον δρόμο ώσπου θα μπούμε στο αρχαίο μονοπάτι.
Ένα τμήμα του μονοπατιού ακολουθεί τη γραμμή του αρχαίου δρόμου που οδηγούσε από τις αρχαίες Καρυές προς τους άλλους οικισμούς της σκιρίτιδας και την Τεγέα, θα περάσουμε από τα δέντρα κάκαρη μία εντυπωσιακή συστάδα από μεγάλες γέρικες βελανιδιές και μέσω του ορεινού βοσκότοπου θα φτάσουμε στην Βρύση κριτσοβα κοντά στο ελατόδασος στην περιοχή μαυρογιάννη.
Θα συνεχίσουμε σε δασικό δρόμο και θα μπούμε ξανά σε μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει προς το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού.
Από εκεί ακολουθώντας το δρόμο θα περάσουμε από τα αγάλματα της θεάς Εστίας, και της θεάς Δήμητρας, τα οποία είναι φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο μάρμαρο με το οποίο οικοδομήθηκε η Ακρόπολη.
θα περάσουμε την πέτρινη τοξωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δειρό που κατασκευάστηκε το 1886 από ιταλούς τεχνίτες και θα προσεγγίσουμε τη πλατεία του χωριού.
Γεύμα σε τοπική ταβέρνα
19:00 Μετάβαση στο Νέο Μυστρά στο ξενοδοχείο Mystrasin
Ελεύθερος χρόνος
Κυριακή 14/04
07:30-09:00 Πρωινό
09:15 Μετάβαση με το πούλμαν στο Καστόρειο
Το Καστόρειο είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό με καταπληκτική αρχιτεκτονική, πανέμορφη πλατεία, σε υψόμετρο 500 μέτρων, στην βόρεια πλευρά του Ταϋγέτου, έδρα του δήμου Πελλάνας. Παλιά το χωριό ονομαζόταν Καστανιά , από το 1921, όμως ονομάζεται Καστόρειον (Καστόρι) από το μυθολογικό ήρωα Κάστορα. Περιλαμβάνει τους οικισμούς Καστόρι, Καστρί, Λουσίνα ή Μπρουσάναγα, και Σερβαίϊκα. Ως οργανωμένος οικισμός συναντάται στα μετεπαναστατικά χρόνια, όταν οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής κατεβαίνουν απ’το βουνό, όπου είχαν καταφύγει μετά την επίθεση του Ιμπραήμ στα 1826.
10:00 – 15:00 Πεζοπορία στο Βόρειο Ταΰγετο
Μαρμαρογέφυρο (390μ.) – Βρυσιώτικο ρέμα (490μ.) – Ξωκλήσι Άγιος Λουκάς (580μ.) – Παναγία (560μ.) – Ξωκλήσι Μεσοσπορίτισσα (530μ.) – Πηγές Μάμα (480μ.) – Προφήτης Ηλίας (500μ.) – Καστόρειο πλατεία (460μ.)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :
(Κυκλική, 8 χλμ., Υ.Δ.: +/-350μ., Ω.Π.: 4- 5 ώρες, Β.Δ.: 1 Εύκολη πεζοπορική διαδρομή)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ :
Ξεκινάμε τη διαδρομή από τη πηγή στο Μαρμαρογέφυρο και αρχικά ακολουθούμε το μονοπάτι του φαραγγιού των Μύλων, πεζοπορώντας δίπλα στο ρέμα του ποταμού Κάστορα. Μετά τη γέφυρα Καστορείου και τον χώρο αναψυχής, στη διασταύρωση των δύο ρεμάτων, θα αφήσουμε το μονοπάτι “των Μύλων” και θα συνεχίσουμε για τις πηγές του χωριού. Από τη δεξαμενή, ακολουθούμε το Βρυσιώτικο φαραγγι, που θα μας οδηγήσει σε ένα άπλωμα. Από εκεί, έχουμε μια μικρή αλλά έντονη ανάβαση, έως το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Αγίου Λουκά. Επιστροφή από τα ίδια, μέχρι τη δεξαμενή. Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι δίπλα στον υδραύλακα μέχρι την άσφαλτο και αφού περάσουμε από το εκκλησάκι της Παναγίας, συναντάμε τα πρώτα σπίτια του χωριού. Ακολουθούμε το χωμάτινο περιφερειακό δρόμο, ο οποίος τελειώνει στις πηγές, στον Άγιο Μάμα. Λίγο πριν τις πηγές, αρχίζει μικρό ανοδικό μονοπάτι για τη Μεσοσπορίτισσα, ένα άλλο σπηλαιώδες εκκλησάκι στους πρόποδες του βουνού. Στο χώρο του Αγίου Μάμα εκτός από τις πηγές υπάρχει χώρος αναψυχής, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και ένα πρότυπο εκτροφείο, πέστροφας, σολωμού και οξύρρυγχου. Από την άσφαλτο θα κινηθούμε μέσα στο χωριό, περνώντας από καστανιές, έως το πευκόφυτο λόφο, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με την υπέροχη θέα στο Καστόρειο. Συνεχίζουμε τη πεζοπορία έως τη πλατεία τού χωριού, όπου τελειώνει η διαδρομή μας.
15:30-17:30 Γεύμα σε τοπική ταβέρνα
Επιστροφή, εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 20:30
Κόστος: Δίκλινο 155€ (ανά άτομο), μονόκλινο 175€
Για κρατήσεις: 6944351800, 210 9409801 Στέλλα Λάιτμερ