Skip to content
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

τα νέα της Πελοποννήσου

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • MORIAS TV
  • Επικαιρότητα
  • Πολιτική
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Βιβλίο
  • Επικοινωνία
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ

τα νέα της Πελοποννήσου

Η Καλαμάτα χορεύει ξανά: Αυλαία για το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού με κορυφαίους δημιουργούς από όλο τον κόσμο

Kath1meriNos, July 16, 2026

Η Καλαμάτα ετοιμάζεται να μετατραπεί, για ακόμη μία χρονιά, στο επίκεντρο του σύγχρονου χορού. Από την Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 26 Ιουλίου, το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει τις πύλες του, προσκαλώντας το κοινό σε ένα δεκαήμερο γεμάτο υψηλής αισθητικής παραστάσεις, διεθνείς συνεργασίες, νέες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και δράσεις που ξεπερνούν τα όρια της σκηνής.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζένης Αργυρίου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη δύναμη του χορού να εμπνέει, να ενώνει και να δημιουργεί νέες προοπτικές σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και συνεχείς αλλαγές.

Διεθνή ονόματα που ξεχωρίζουν

Η αυλαία ανοίγει με τον διεθνούς φήμης Γάλλο χορογράφο Yoann Bourgeois και την εντυπωσιακή παράσταση He Who Falls, ένα έργο που έχει παρουσιαστεί στις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου.

Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενεί ακόμη ορισμένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας, όπως τη Marlene Monteiro Freitas, μία από τις πλέον πρωτοποριακές προσωπικότητες του διεθνούς χορού, τον εικαστικό και ταχυδακτυλουργό Kalle Nio, τον χορογράφο Fernando Melo, τον Jefta van Dinther, που παρουσιάζει έργο εμπνευσμένο από τη γλώσσα των κωφών, καθώς και τη δυναμικά ανερχόμενη Γαλλίδα δημιουργό Leïla Ka, γνωστή και από τη συνεργασία της με την Beyoncé, αλλά και από τη χορογραφική της συμμετοχή στην τελετή απονομής των βραβείων César.

Συνολικά, το φεστιβάλ φιλοξενεί 12 διεθνείς δημιουργούς, εκ των οποίων οι πέντε εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προερχόμενοι από χώρες όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Βενεζουέλα.

Ισχυρή ελληνική παρουσία

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα κατέχουν και οι Έλληνες δημιουργοί, καθώς το φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος δώδεκα Έλληνες χορογράφους, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό του στόχο να στηρίζει και να αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Η φετινή διοργάνωση δίνει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμπερίληψη και στη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνικών φορέων, μέσα από νέες συμπράξεις, όπως εκείνη του SYSTEMA – For the Greek Performing Arts με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Εθνικό Θέατρο, με στόχο την προώθηση Ελλήνων δημιουργών στο εξωτερικό.

Ο χορός βγαίνει στην πόλη και επιστρέφει στην Αρχαία Μεσσήνη

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης είναι η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης ως χώρου καλλιτεχνικής έκφρασης. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μία ξεχωριστή παράσταση, η οποία θα ολοκληρωθεί με το κοινό να συμμετέχει ενεργά στον χορό, στο πλαίσιο της νέας ενότητας «Χορός με την Κοινότητα».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιτυχημένες δράσεις «Χορός στην Πόλη», με παραστάσεις σε δημόσιους χώρους της Καλαμάτας, οι «Συναντήσεις εκτός Σκηνής», οι προβολές της ενότητας «Χορός στην Οθόνη», καθώς και το πρόγραμμα «Χορός σε πόλεις της Πελοποννήσου», το οποίο μεταφέρει χορευτικές παραγωγές σε οκτώ διαφορετικούς σταθμούς της Περιφέρειας.

Έκθεση αφιερωμένη στη Ζουζού Νικολούδη

Στο πλαίσιο της έναρξης του φεστιβάλ εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας η έκθεση «Ζουζού Νικολούδη: Η Μεθοδολογία ως Πράξη», αφιερωμένη σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού σύγχρονου χορού.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και βασίζεται σε επιλεγμένο υλικό από το αρχείο της Ζουζούς Νικολούδη, παρουσιάζοντας το έργο και τη φιλοσοφία της ως μια ζωντανή πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών.

Φινάλε με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου με μια ιδιαίτερη παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το κοινό θα παρακολουθήσει το νέο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη, «Τόσαις φοραίς τόσο κοντά να είμαι», βασισμένο σε τέσσερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, τα οποία μελοποιούνται στο ιδίωμα του αμανέ και ερμηνεύονται ζωντανά, με χορογραφίες των Πατρίσιας Απέργη, Ηλία Χατζηγεωργίου και Εύας Γεωργιτσοπούλου.

Με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κορυφαίες διεθνείς συμμετοχές, ελληνικές δημιουργίες, ιστορικούς χώρους, κοινωνικές δράσεις και νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις του φετινού καλοκαιριού, επιβεβαιώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα και το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο.

Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται μέσω της Ticketmaster, στα καταστήματα MY DAILY SPOT και τηλεφωνικά στο 211 1981535 (10:00–20:00), ενώ περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Πολιτισμός

Post navigation

Previous post
Next post

Τελευταία νέα

  • Η Μονεμβασιά δεν είναι απλώς ένας «ρομαντικός προορισμός» — είναι ένας ιστορικός τόπος βυζαντινής μνήμης
  • Ιστορικό προσκύνημα Κοπτών μοναχών στη Ρωσία – Ένα παράδειγμα εκκλησιαστικής διπλωματίας και για την Ελλάδα;
  • Από τον άμβωνα της Αγίας Σοφίας ξανά το αφήγημα της Άλωσης
  • Η Αγία Σοφία ως σύμβολο «ισλαμικής αναγέννησης» – Η δήλωση του προέδρου της Diyanet και το μήνυμα της Άγκυρας
  • Πρωτοβουλία πρόληψης στις Βελανιδιές με τη στήριξη του Νεοκλή Κρητικού – Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους κατοίκους

Το σκίτσο της ημέρας

No comments to show.

Αρχείο

  • August 2026
  • July 2026
  • June 2026
  • May 2026
  • October 2025
  • September 2025
  • August 2025
  • July 2025
  • June 2025
  • May 2025
  • April 2025
  • March 2025
  • February 2025
  • January 2025
  • October 2024
  • July 2024
  • May 2024
  • April 2024
  • March 2024
  • February 2024
  • December 2023
  • November 2023
  • October 2023
  • September 2023
  • August 2023

Διαφημήσεις

  • Βιβλίο
  • Επικαιρότητα
  • Περιβάλλον
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
©2026 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ | WordPress Theme by SuperbThemes