Καθημερινός Μοριάς

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 9.2.2022 για την ΕΟ Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας

Η ΕΟ Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί τον οριζόντιο άξονα της Πελοποννήσου που συνδέει την Τρίπολη (και την Αθήνα) με τα σημαντικά σημεία πολιτιστικής αναφοράς της Πελοποννήσου, συμπληρώνοντας τους κάθετους άξονες.

Η σημασία του έργου είναι αυτονόητη :

Η εθνική-πελοποννησιακή διάστασή του, η οριζόντια διασύνδεση της Πελοποννήσου, θα συμβάλει στην ευρύτερη, κυρίως αγροτουριστική, ανάπτυξή της.

Η αρκαδική-γορτυνιακή διάστασή του θα άρει την απομόνωση της Κάτω Γορτυνίας και ευρύτερες περιοχές θα βρεθούν στο πεδίο (αυτής) της ανάπτυξης, από το οποίο σήμερα είναι απούσες.

Για το πρώτο τμήμα του, την παράκαμψη των Λαγκαδίων, το έργο είναι μελετητικά ώριμο : Η κατάρτιση των μελετών και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης είχαν ολοκληρωθεί περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης να προχωρήσει.

Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν το «προχώρησε», παρότι στα λόγια οι εκπρόσωποι της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα δεν αμφισβητούσαν, ούτε την αναγκαιότητα, ούτε την «ωριμότητά» του.

Τελευταία άρχισε να διακινείται η εκδοχή, ότι δεν υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης, προβάλλοντας μάλιστα δήθεν εναλλακτικές λύσεις.

Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της ΝΔ.

Δεν ενδιαφέρεται για την περιφερειακή ανάπτυξη, και ειδικότερα περιοχών που είναι «ξεχασμένες», όπως η Γορτυνία. Στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, έχει άλλα σχέδια.

Το «δρόμο» (την ΕΟ Βυτίνας-Αρχαίας Ολυμπίας, την παράκαμψη των Λαγκαδίων) που είναι πηγή επιβίωσης και ζωής για ευρύτερες περιοχές, οι Πελοποννήσιοι, οι Αρκάδες, οι Γορτύνιοι οφείλουμε να τον διεκδικήσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *