Καθημερινός Μοριάς

ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ-Του Χαράλαμπου Κουκάκη

[ Με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής για το νέο περιβαλλοντικό νόμο που είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, αλλά θα βελτιώσει και τις συνθήκες ζωής μας, αισθάνθηκα την υποχρέωση να υπερθεματίσω για την αναγκαιότητα αυτής της προοπτικής].

Μπορεί για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια να ευθύνεται ένας αστεροειδής , το βέβαιο όμως είναι ότι, για την καταστροφή που επιφέρεται σήμερα στον πλανήτη αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.

Στην προοπτική επίλυσης αυτού του πολύ σπουδαίου προβλήματος, είναι απαραίτητα η συντονισμένη προσπάθεια όχι μόνο των φωτισμένων επιστημόνων , αλλά και όλων των κυβερνήσεων .

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας παγκόσμιος κίνδυνος , μια καταστροφική κρίση με ολέθριες συνέπειες για όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό και με επιπτώσεις που θα είναι μη αναστρέψιμες γι αυτόν .

Ο ρυθμός που καταστρέφεται σήμερα ο πλανήτης παίρνει μορφή χιονοστιβάδας και η ανάγκη να αφυπνιστούμε και να μην μείνουμε απαθείς διαφυλάττοντας ένα αέναο μέλλον για τα παιδιά μας και τους απογόνους τους , είναι πλέον τόσο επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε.

Πρέπει να πάψουμε να αγνοούμε όλα αυτά τα ανησυχητικά σημάδια και να περιορίσουμε την παραγωγή ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα ( Co2) που δείχνει να ευθύνεται – κατά κύριο λόγο- για το φαινόμενο του θερμοκηπίου με αποτέλεσμα, όσο συνορεύεται Co2 να παγιδεύει μεγάλη ποσότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας που αυξάνει την θερμοκρασία και υπερθερμαίνει τον πλανήτη .

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια είναι φανερό ότι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου .Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.Το λιώσιμο των πάγων.Τα πρωτοφανή και ακραία κύματα καύσωνα σε περιοχές με υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος.

Ο περιορισμός των υδάτινων πόρων, αλλά και η εξαφάνιση πολλών έμβιων όντων του ζωικού βασιλείου, είναι λίγες απ’ τις επιπτώσεις μιας τέτοιας καταστροφής.Αυτός ο ιδιότυπος καθησυχαστικός ιδεαλισμός ότι η φύση θα βρει σταδιακά την περπατησιά της είναι απολύτως βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει μόνο σε καταστροφικές συνέπειες.

Γι ‘ αυτό πρέπει ν’ αντισταθούμε σθεναρά και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο πιέζοντας τους κυβερνώντες να πάψουν να φεουδοποιούν τον δημόσιο διάλογο για χάρη των οικονομικών συμφερόντων .Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται σε όλους μας.

Εάν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα πάνω στ’ απομεινάρια του πολιτισμού μας θα αποτυπωθεί φαρδιά – πλατιά η φράση….. ‘’ Είναι πια πολύ αργά’’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *