Καθημερινός Μοριάς

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

www.philosophicalresearch.org

Απόστολος Πιερρής

I. Συναντήσεις Πατρών

Κύκλος ΛΔ΄

1. Συνάντηση 4η Πέμπτη 15 Ιουλίου

2. Συνάντηση 5η Πέμπτη 22 Ιουλίου

II. Συναντήσεις Σπάρτης

Κύκλος Ε΄

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Σπάρτης

1. Συνάντηση 3η Παρασκευή 16 Ιουλίου

Παράλληλος Κύκλος Σπάρτης

2. Κυριακή, 18 Ιουλίου

ΙΙΙ.Προαναγγελία Α΄ Χωρολογικής Εκδρομής

Αργολική Συνάντηση

2021

(Έτος επετειακό συμβολικό

2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών

και 200 από την Επανάσταση των Παλληκαριών)

Ι

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΛΔ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Περίοδος από Ιούνιο 2021

Ιδέα και Πραγματικότητα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΑΠΟ-ΚΑΛΥΨΗ

Ο Απόλλων στον Χρόνο

Οι Τέσσερες Εποχές του Κλασσικού Ελληνισμού

Ι

1.

Μελετούμε τις θεμελιώδεις παραμέτρους της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως τέθηκαν ευθύς εξ αρχής με την ύπαρξη του ανθρώπου στον χρόνο και όπως εξελίχθηκαν στην ιστορία, συνιστώντας κατά διαδοχή τις τρεις μεγάλες κοσμοϊστορικές Επαναστάσεις, που κάθε μια εκ των οποίων ορίζεται από την επιβολή και επικράτηση μιας θεμελιώδους παραμέτρου ως συστατικού βιώματος του συνόλου των υπαρξιακών δομών του ανθρώπου κατά την αντίστοιχη φάση της ιστορικότητάς του.

Αυτήν την φορά θα ασχοληθούμε με την 2η καθοριστική Επανάσταση, των Μετάλλων. Η σταθεροποιός ισχύς, η Βία της Δύναμης, εισέρχεται στην ιστορία ως εστία πολιτισμού.

Θεματικός τίτλος της ομιλίας μου κατά το πρόγραμμα είναι:

Μεταλλική Επανάσταση

Η Λατρεία της Δύναμης ή η Σωτήρια Βία

Ο Διπλούς Πέλεκυς και ο Κεραυνός

*

Η τρίτη μας Συνάντηση θα γίνει αυτήν την Πέμπτη 15η Ιουλίου (και κάθε Πέμπτη εν συνεχεία οι υπόλοιπες), στις 8.30 το βράδυ.

Τόπος πραγματοποίησης των Σεμιναρίων Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου είναι όπως πάντα η Αίθουσα Διαλέξεων στον 2ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Πλατεία Γεωργίου Α΄.

2.

Και το προκαταρκτικό μέρος του νέου Κύκλου περί των 4 Εποχών του Κλασσικού Ελληνισμού θα κλείσει με την μελέτη ενός αποφασιστικού σημείου τροπής της παγκόσμιας ιστορίας, το οποίο χρειάστηκε για την πραγματοποίηση της τρίτης και τελεσιουργού Επανάστασης, της Αποκάλυψης του Ελληνισμού.

Η ανάλυση θα επικεντρωθεί σε αυτό το γεωπολιτικό και γεωπολιτισμικό μεγασυμβάν της καθολικής ιστορίας που σηματοδοτείται στον προγραμματικό τίτλο του σεμιναρίου:

Η Τομή στην Ιστορία:

το Κεντρικό Γεωπολιτικό Πεδίο

και η Κατάρρευση του Συστήματος Ισχύος και Πολιτισμού

προς το Τέλος της 2ης Χιλιετίας π. Χ.

*

Η τέταρτή μας Συνάντηση θα γίνει την άλλη Πέμπτη 22α Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ.

Τόπος πραγματοποίησης των Σεμιναρίων Ιστορικοφιλοσοφικού Λόγου είναι όπως πάντα η Αίθουσα Διαλέξεων στον 2ο όροφο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, Πλατεία Γεωργίου Α΄.

ΙΙ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Ε΄ ΚΥΚΛΟΣ

Νέα Περίοδος από Ιούνιο 2021

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ιστορία του Ελληνισμού

και ο

Ελληνισμός της Ιστορίας

(Από την Νεολιθική Εποχή μέχρι Σήμερα και στο Μέλλον)

ΙΙ

1.

Στην νέα μας συνάντηση, θα επανέλθω στο θεμελιώδες χαρακτηριστικό των δύο πόλων στον Ελληνισμό, εκ των οποίων ο ένας δίνει την καθαρή και αυθεντική ιδιοταυτότητά του, ενώ ο δεύτερος προσλαμβάνει το συστατικό βίωμα του πρώτου, εμπνέεται και μετουσιώνεται σύμφωνα με αυτό.

Θα αναλύσω έτι περαιτέρω το καθοριστικό και διαχρονικό αυτό γεγονός.

Και στην συνέχεια θα ερευνήσουμε δύο φάσεις προετοιμασίας της κλασσικής Επανάστασης του Ελληνισμού, στον δεύτερο πόλο: τον Κυκλαδικό και ιδίως τον Μινωικό πολιτισμό, την μορφή και τις δομές τους.

Ο ειδικός θεματικός τίτλος του σεμιναρίου είναι κατά το πρόγραμμα:

Μινωική Θαλασσοκρατία και η Περίπτωση της Θήρας

Το Χρώμα και η Γραμμή της Ζωής

Στην συνάντησή μας θα ορίσουμε πώς θα εορτάσουμε και τον καιρό των Γυμνοπαιδιών στον σεληνιακό μήνα τους όπου βρισκόμαστε μετά την νουμηνία στις 10 Ιουλίου. Πρόκειται για αποκαλυπτικής σημασίας μέγιστη Σπαρτιατική θερινή εορτή, στην οποία θεωρούμε την πεμπτουσία της Απολλώνιας θρησκευτικότητας και Δωρικής πνευματικότητας. Θα προσθέσουμε διαστάσεις στην εικόνα που θα μας χρειαστούν αργότερα όταν φθάσουμε στο κύριο μέρος του νέου Κύκλου.

*

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 16 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Τόπος συμβολικής σημασίας η αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου στην Κεντρική Πλατεία.

***

2.

Στην παράλληλη και συμπληρωματική σειρά που κατά περίπτωση και αφορμή πραγματοποιούμε τις Κυριακές, θα συνεχίσω την ανάλυση του θέματος που μας απασχόλησε την προηγούμενη φορά. Πρόκειται για την πρακτική συμπεριφορά της Σπάρτης στο μέγα ιστορικό ζήτημα της συμπλοκής του συστήματος ισχύος της defacto και σχεδόν οικουμενικής Αυτοκρατορίας με την ιδέα των Ελληνικών πόλεων κατά τις κρίσιμες δυο δεκαετίες από το 500 μέχρι το 479 π. Χ.

Ξαναστέλνω για ευκολία το οδηγητικό σημείωμα και τον τίτλο της ομιλίας μου από την προηγούμενη κοινοποίηση.

«Η έρευνα για την πολιτική της Σπάρτης κατά τους Μηδικούς Πολέμους είναι αποκαλυπτική για τον χαρακτήρα της μοναδικότητάς της. Με αφορμή την αποκορύφωση της Σπαρτιατικής αμφιγνωμίας για την βέλτιστη κρίση περί του πρακτέου στο κρισιμώτερο σημείο της σύγκρουσης, τις παραμονές, ένα περίπου μήνα πριν, την μάχη των Πλαταιών, που συνέπεσε με τα Υακίνθια του 479 π. Χ., θα ασχοληθούμε εμπεριστατωμένα με το ζήτημα σε ειδικό σεμινάριο.

Θα αναλύσω την στρατηγική και την δράση της πόλης κατά την εικοσαετία 500-479 π.Χ., από την έκρηξη της Ιωνικής Επανάστασης στην κατάληξη της Περσικής εκστρατείας κατά της Ελλάδας. Θα εντοπίσουμε το πολιτιστικό διακύβευμα για την Σπάρτη, βάσει του οποίου καθορίζεται η εξωτερική και αμυντική πολιτική της. Αντιθέτως η Περσική αυτοκρατορία έχει μια καθαρά γεωπολιτική λογική, συνεχίζοντα στην μεγάλη παράδοση της οικουμενικής ολοκλήρωσης. Από την άλλη μεριά ένα ιδιότυπο φαινόμενο αναπτύσσεται στην Αθήνα: στρατηγική ισχύος και ηγεμονική προβολή εποχούμενη επί βαθειάς οικείωσης του Δωρικού πνεύματος στο πολιτισμικό πεδίο. Είναι η δεύτερη, και ανώτερου επιπέδου, Αττική-Ιωνική αυτήν την φορά, προβολή, μετά την πρώτη της Ιωνίας από τον 7ο στον 6ο αιώνα.

Την δυσαρέσκεια του Απόλλωνα, την αντινομία μεταξύ του Δωρικού ιδεώδους της πόλης και της Ιωνικής επέκτασης της επιτυχούς μέριμνας στον χρόνο σε κοινωνικό, οικονομικό και κυριαρχικό επίπεδο επί τη βάσει ακριβώς της ιδέας της μορφής και της αποτελεσματικότητάς της στα πάντα, – εκφράζει η στάση του Μαντείου των Δελφών προς τις ιστορικές εξελίξεις. Θα μελετήσουμε την γεωστρατηγική και πολιτιστική σκακιέρα του κεντρικού συστήματος της ιστορίας στην κρίσιμη εικοσαετία, με έμφαση στην Σπαρτιατική προοπτική».

Θεματικός τίτλος της ομιλίας μου θα είναι:

Τα Πολιτισμικά Αίτια της Πολιτικής της Σπάρτης

στις Δυο Πρώτες Δεκαετίες του 5ου π. Χ. αι.

και το Μαντείο των Δελφών.

Η Δωρική Πόλη, η Ηγεμονική Πόλη και η Αυτοκρατορία

*

Η ομιλία θα γίνει την Κυριακή 18 Ιουλίου, 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου, στην Κεντρική Πλατεία.

ΙΙΙ

Α΄ Χωρολογική Συνάντηση

Αργολίδα

Η πρώτη ειδική τοπολογική συνάντησή μας εφέτος θα γίνει Παρασκευή 30 Ιουλίου με Δευτέρα 2 Αυγούστου στην Αργολίδα.

Εκεί χτύπησε η καρδιά του «Μυκηναϊκού» συστήματος. Θα εντρυφήσουμε στο θέμα μπροστά στα αρχαιολογικά δεδομένα.

Η ιδιότυπη μοίρα του Άργους στην κυρίως Ελληνική περίοδο, από την Κάθοδο των Δωριέων στην Πελοπόννησο μέχρι τον 4ο αιώνα π. Χ., θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Πεπρωμένο ανώμαλο, μεγαλόθυμων επιβολών, υψηλών επιτευγμάτων και ταπεινών προσγειώσεων. Σαν η πόλη να μην μπορεί να σταθεί και να κινηθεί σωστά. Το «Γιατί» είναι αποκαλυπτικό.

Θα έχουμε πλήρες πρόγραμμα αρχαιολογικών επισκέψεων και ενδελεχών συζητήσεων.

Επίσης θα παρακολουθήσουμε την παράσταση των «Φοινισσών» του Ευριπίδη από το Εθνικό θέατρο στην αρχαία Επίδαυρο. Και βέβαια θα εμφιλοχωρήσουμε στην ανάλυση της τραγωδίας και στο νόημα της τριλογίας Οινόμαος – Χρύσιππος – Φοίνισσαι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *